Annons

Ukrainskt spannmålsfartyg försenas

Det ukrainska spannmålsfartyget Razoni som var planerat att anlöpa en hamn i Libanon på söndagen är försenat. Samtidigt har fler fartyg fått lämna de ukrainska hamnarna.
Ukraina • Publicerad 7 augusti 2022
"Glory" är ett av fyra fartyg som fått tillstånd att lämna ukrainska hamnar på söndagen.
"Glory" är ett av fyra fartyg som fått tillstånd att lämna ukrainska hamnar på söndagen.Foto: Nina Lyashonok/AP/TT

Fartyget Razoni var det första att lämna en ukrainsk hamn sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari. Razoni, lastat med omkring 26 000 ton majs, lämnade Odessa i måndags och skulle ha anlöpt hamnen i Tripoli i Libanon på söndag förmiddag, uppger både en libanesisk minister och den ukrainska ambassaden.

Orsaken till förseningen är dock okänd. Den ukrainska ambassaden säger att ankomsten har skjutits upp. Enligt sajten Marine Traffic ändrade fartyget sin status i lördags till "beställning" som betyder att fartyget väntar på att någon ska köpa majsen.

Annons

I onsdags kunde Razoni segla vidare från Bosporen i Turkiet mot Tripoli efter att lasten godkänts av inspektörer.

Fler fartyg

Samtidigt har ytterligare fyra fartyg lämnat ukrainska hamnar på söndagen, skriver Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Twitter.

Fartygen är lastade med 170 000 ton jordbruksprodukter, enligt Kubrakov.

Efter att det första fartyget Razoni godkändes i Turkiet har sammanlagt sju fartyg fått lämna ukrainska hamnar. I lördags anlöpte också det första utlandsflaggade fartyget sedan februari en ukrainsk hamn.

Därtill har ytterligare fyra fartyg fått tillstånd att lämna Ukrainas hamnar. Fartygen avgår från Odessa och Tjornomorsk på måndag.

20 miljoner ton

Planen är att få ut över 20 miljoner ton spannmål som har suttit fast i Ukrainas hamnar. Överenskommelsen som både Ukraina och Ryssland skrev under med Turkiet och FN slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Avtalet kom efter att Ukrainas spannmålsexport, en av världens största, i stort sett stått helt stilla sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet inleddes i februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons