Annons

Blinken: Fler illdåd kommer upptäckas

Världen har chockats av bilderna från staden Butja. Och USA:s utrikesminister Antony Blinken är rädd för att fler grymheter kommer att upptäckas.
Ukraina • Publicerad 7 april 2022
President Volodymyr Zelenskyj besökte staden Butja i måndags.
President Volodymyr Zelenskyj besökte staden Butja i måndags.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–6 april.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–6 april.Foto: Johan Hallnäs

– För varje Butja finns det många städer som Ryssland ockuperat och flera städer som fortfarande är ockuperade, platser där vi måste förutsätta att ryska soldater begår fler illdåd just nu, säger Blinken efter Natos utrikesmöte i Bryssel, enligt AFP.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov förnekar att Ryssland ligger bakom morden på civila i Butja. I en intervju med Sky News säger Peskov att bilderna är "påhittade och falska".

Annons

I intervjun säger han vidare att de ryska trupperna lidit "betydande förluster".

– Och det är en mycket stor tragedi för oss, säger han.

Peskov vill inte säga något om hur många ryska soldater som dödats i Ukraina. I slutet av mars uppgav den ryska militären att 1 351 soldater dödats och 3 825 skadats.

Civila dödsoffer

På torsdagen kom rapporter om civila dödsoffer i staden Borodjanka, cirka fem mil norr om Kiev.

Ukrainska myndigheter säger att 26 kroppar grävts fram från rasmassorna efter två flerfamiljshus som förstörts.

"Bara civilbefolkningen var måltavla, det finns ingen militär anläggning här", skriver Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova på Facebook enligt AFP.

Hon tillägger att det är omöjligt att säga hur många döda som finns på platsen.

Reaktionerna efter att massmorden i Butja och andra städer kring Ukrainas huvudstad Kiev uppdagats har fått Ryssland att ändra strategi, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I ett tal under natten sade han att Ukraina fått information som tyder på att styrkorna nu börjar städa undan sina dödsoffer.

– De försöker avlägsna dödade människor från gatorna och från källare i ockuperade områden. Dödade ukrainare. Det här är bara ett försök att gömma bevis och ingenting mer, säger han.

Stoppar humanitär hjälp

Annons

I en intervju med det turkiska mediebolaget Habertürk säger presidenten att dödade civila också är en orsak till att man inte släpper in humanitärt bistånd till den ockuperade hamnstaden Mariupol.

– Jag tror att Ryssland är rädd för att vi framgångsrikt skickar humanitärt bistånd till Mariupol, att hela världen ska se vad som händer här. Ryssland vill inte att något ska synas förrän de har full kontroll över staden, förrän de har städat upp det hela. Mariupol är ett helvete just nu. Tusentals har antingen dödats eller skadats, säger han.

Världshälsoorganisationen (WHO) krävde i en presskonferens i Lviv tillgång till Mariupol. Organisationen nämnde också att över 90 vårdinrättningar attackerats under kriget.

Uppmanas fly

USA:s försvarshögkvarter Pentagon säger enligt BBC att ryska styrkor nu helt har lämnat huvudstaden Kiev och Tjernihiv.

– Ryska styrkor kring Kiev och Tjernihiv har slutfört tillbakadragandet för att samlas och återhämta sig i Belarus eller Ryssland, säger en Pentagonanställd till reportrar.

I stället väntas nya offensiver ske i landets östra delar, den så kallade Donbass-regionen som Ryssland nu fokuserar på. Enligt det brittiska försvarsdepartementets dagliga underrättelserapport sker artilleri- och luftangrepp mot infrastruktur i regionen.

Boende i östra Ukraina uppmanas av lokala myndigheter att fly.

– Rädda dig själv och din familj medan det fortfarande är möjligt, säger Serhiy Haidai, guvernör i Luhanskprovinsen, enligt BBC.

På torsdagen kom uppgifter om att flera evakueringståg med människor från den östra delen av landet tvingats stanna på grund av att ryska attacker mot järnvägen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons