Annons

Ukraina utreder påstådd avrättning

Filmklippet där ryska soldater ser ut att avrätta en obeväpnad ukrainsk soldat har spridits över världen. Ukrainas regering lyfter fram klippet och slår fast att det ska utredas som ett krigsbrott.
Ukraina • Publicerad 8 mars 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska soldater som enligt en video avrättar en ukrainsk krigsfånge ska hittas. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska soldater som enligt en video avrättar en ukrainsk krigsfånge ska hittas. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Vi ska hitta mördarna, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i måndags när klippet hade börjat spridas.

Han och andra ukrainska myndighetsföreträdare lyfter aktivt fram mannen som en hjälte och har gått ut med hans namn.

Annons

Videon visar en man som enligt Ukraina är en ukrainsk soldat. Han bär inget vapen och står och röker en cigarett vid en skyttegrav. Han säger "leve Ukraina", innan han skjuts med automatvapen av oidentifierade soldater som tycks vara ryssar. Han faller ihop på marken.

Tror att den är äkta

– De chockerande bilderna som tycks visa en ukrainsk soldat som blir summariskt dödad utgör ytterligare en tragisk påminnelse om att krigets lagar måste följas strikt, säger FN:s generalsekreterare António Guterres, som är på besök i Kiev.

Det är inte helt bekräftat att klippet är äkta, men det ser ut att vara autentiskt, enligt en första bedömning av FN:s människorättsbyrå OHCHR.

– Vi har kännedom om den video som har lagts upp i sociala medier och som visar en ukrainsk soldat "hors de combat" som till synes blir avrättad av väpnade ryska styrkor. Baserat på en preliminär undersökning tror vi att videon kan vara autentisk, säger en talesperson för OHCHR till AFP.

"Hors de combat" kommer från franskan och är ett begrepp inom internationell rätt. Det ska beskriva någon som inte längre kan delta i strid, till exempel då denne har tagits till fånga, visat en vilja att ge upp eller skadats på ett sätt som gör att denne inte kan försvara sig. Då ska personen skyddas av krigets lagar.

Många krigsbrott utreds

Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin säger att en förundersökning om brott har inletts. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vill att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag omedelbart inleder en utredning.

Att det har begåtts mängder av krigsbrott och brott mot mänskligheten i Ukraina råder det föga tvivel om. Riksåklagaren har inlett omkring 70 000 ärenden om misstänkta krigsbrott eller brott mot mänskligheten i kriget. ICC har egna utredare på plats i Ukraina.

En FN-kommission som granskade skeendena i trakterna kring Kiev och norra Ukraina förra våren fann att det begicks en uppsjö av krigsförbrytelser och människorättsbrott där, och att de bör få rättsliga följder.

– Sedan Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina för över ett år sedan har OHCHR dokumenterat många brott mot internationell humanitär rätt mot krigsfångar, inklusive summariska avrättningar av både ryska och ukrainska fångar, säger OHCHR:s talesperson till AFP.

Vill inte kännas vid

Rysslands regering har inte kommenterat filmklippet eller händelsen.

Annons

Obekräftade uppgifter gör gällande att klippet spelades in i samband med striderna om Bachmut i Donetsk.

Den ryska Wagner-gruppens ledare Jevgenij Prigozjin kommenterar klippet kort via sin presskanal i Telegram. Han säger sig ha fått en fråga från nyhetsbyrån AP om händelsen, med anledning av att han tidigare har sagt att Wagner-styrkorna är de enda ryska styrkorna som strider om Bachmut. Prigozjin ber då endast om bevis för filmklippets äkthet, eller på att Wagner skulle ha något med saken att göra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons