Annons

Ukraina: Tre döda i hjälpbåt efter rysk attack

Tre människor har dödats och tio skadats efter att rysk artillerield träffat en räddningsbåt som undsatte offer för veckans dammkatastrof.
Uppgiften kommer från den ukrainske guvernören i regionen Cherson.
Ukraina • Publicerad 11 juni 2023
Här inleds den värsta miljökatastrofen i Ukraina sedan Tjernobyl 1986. Den 6 juni brast jättedammen Kachovka av inte helt klarlagda skäl. Arkivbild.
Här inleds den värsta miljökatastrofen i Ukraina sedan Tjernobyl 1986. Den 6 juni brast jättedammen Kachovka av inte helt klarlagda skäl. Arkivbild.Foto: AP/TT

Räddningsbåten evakuerade översvämningsdrabbade, enligt guvernör Oleksandr Prokudin.

Hittills saknas 35 personer, varav sju barn, efter dammkatastrofen i södra Ukraina tidigare i veckan.

Annons

Enligt Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko är 77 städer och byar översvämmade i regionerna Cherson och Mykolajiv.

Utöver de tre dödsoffer som rapporterades tidigt på söndagskvällen har fem döda konstaterats i Cherson och en i Mykolajiv. Runt 3 700 personer har evakuerats i de två regionerna, informerar ministern vidare.

De utforsande vattenmassorna från den kollapsade dammen Kachovka har orsakat den värsta miljökatastrofen i landet sedan Tjernobyl 1986, konstaterar Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin:

– Så vi utreder inte bara ett krigsbrott utan också ekocid (miljömord).

– Situationen är mycket komplicerad, säger Andrihj Kostin som tillsammans med representanter för Internationella brottmålsdomstolen i Haag har besökt översvämmade områden.

Flera miljöfarliga anläggningar, som oljeterminaler och soptippar, ligger under vatten, enligt riksåklagaren. Samt minst tre kyrkogårdar.

Uppskattningsvis 450 ton turbinolja har läckt ut i floden Dnepr och i Svarta havet, fortsätter Andrij Kostin.

Ukraina anklagar Ryssland för att den 6 juni ha sprängt dammväggen. Från Moskva kommer motanklagelsen att ukrainarna själva ligger bakom sabotaget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons