Annons

Lik syns på satellitbilder – motbevisar Kreml

Det påstås från ryskt håll vara en lögn.
Men förutom vittnesmål, journalister på plats och att hundratals hittats döda finns även satellitbilder som bevisar massakern i Butja – och att kropparna legat på gatorna i flera veckor.
Ukraina • Publicerad 5 april 2022
Satellitbild på Jablonska-gatan tagen den 18 mars. Bilderna bevisar att kropparna, som på bilden syns som mörka fläckar på gatan, legat där längre än vad Ryssland påstår.
Satellitbild på Jablonska-gatan tagen den 18 mars. Bilderna bevisar att kropparna, som på bilden syns som mörka fläckar på gatan, legat där längre än vad Ryssland påstår.Foto: Satellitbild från Maxar via AFP/TT
Satellitbild på Butja, tagen 31 mars.
Satellitbild på Butja, tagen 31 mars.Foto: Satellitbild från Maxar via AP/TT
En hund går runt bland förstörda hus och ryska militärfordon i Butja, utanför Kiev.
En hund går runt bland förstörda hus och ryska militärfordon i Butja, utanför Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Ryskt tillbakadragande i Kiev.
Ryskt tillbakadragande i Kiev.Foto: Johan Hallnäs/TT

En gata, kantad av bostadshus och andra byggnader, syns ovanifrån på två bilder från satellitbolaget Maxar. På den ena, fotograferad den 28 februari, är gatorna rena och husfasaderna intakta. På den andra bilden, tagen den 19 mars, syns sju objekt.

Först när de ryska styrkorna lämnat staden veckor senare får världen reda på att det i själva verket är människokroppar.

Annons

På fler bilder från Jablonska-gatan syns fler lik, sammanlagt tolv personer går att räkna på gatan som ligger nära Butjas gräns till grannstaden Irpin.

Låg där i veckor

I takt med att människor överallt förfasats över rapporterna från staden Butja, beläget i huvudstadsområdet Kiev Oblast, har anklagelserna kommit från ryskt håll. Bilderna är fabricerade, hävdar Kreml, distribuerade av väst för att väcka hat mot Ryssland. Kropparna ska ha lagts dit först efter att de ryska styrkorna lämnat staden, påstås det.

Men förutom satellitbilderna, som tidningen The New York Times analyserat, har fotografier från platsen tagits av internationella journalister på plats. Människorättsorganisationer har även samlat in vittnesmål direkt från stadens invånare.

Reportrar från nyhetsbyråerna AP, AFP och Reuters har alla beskrivit liknande skräckupptäckter när de efter den ryska ockupationen fått tillgång till staden: civila har mördats.

Och kropparna, som syntes på satellitbilderna redan den 11 mars, när ryska styrkor intog staden, har av allt att döma legat på gatorna i tre veckor under den ryska belägringen.

Listar krigsbrottsanklagade

Ukrainsk underrättelsetjänst har publicerat en lista på vad man påstår är ryssar som har begått krigsbrott mot det ukrainska folket i Butja, rapporterar BBC.

Listan innehåller namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad på runt 2 000 ryska militärer, och har publicerats på Ukrainas försvarsdepartements hemsida.

I anslutning finns budskapet: "Kom ihåg! Alla krigsförbrytare kommer att ställas till svars för brott som har begåtts mot den ukrainska civilbefolkningen".

EU har sagt att man är redo att skicka utredare för att bistå i arbetet med att kartlägga krigsbrott tillsammans med den ukrainska riksåklagaren. Även USA och Storbritannien har sagt att de ansvariga måste ställas till svars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons