Annons

Ukraina: Flera skadade i attack mot barnsjukhus

Trots besked om en överenskommelse om eldupphör mellan Ryssland och Ukraina på onsdagen kommer fortsatta rapporter om allvarliga attacker.
Ett barnsjukhus ska ha flygbombats och minst 17 anställda skadats, enligt Ukraina.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ukraina (TT-AP-AFP) • Publicerad 9 mars 2022
En vårdarbetare som uppges befinna sig inne i det barnsjukhus som enligt den ukrainska sidan utsattes för ett flygangrepp i den hårt drabbade staden Mariupol på onsdagen.
En vårdarbetare som uppges befinna sig inne i det barnsjukhus som enligt den ukrainska sidan utsattes för ett flygangrepp i den hårt drabbade staden Mariupol på onsdagen.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Explosionerna i sjukhusanläggningen i staden Mariupol fick marken att skaka mer än 1,5 kilometer bort från området, rapporterar nyhetsbyrån AP. Fönstren blåstes ut och framsidan till en byggnad förstördes. Poliser och soldater rusade till platsen för att hjälpa till att evakuera offren. Bilder visar bland annat hur en blödande gravid kvinna bärs på en bår.

Uppgiften om onsdagens flyganfall mot barnsjukhuset i den hårt drabbade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina, kommer bland annat från Pavlo Kyrylenko, ledare för Donetskregionen.

Annons

"Så här långt är 17 av personalen på sjukhuset skadade", skriver han på sin Facebooksida.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj skriver på Twitter att det finns människor under rasmassorna och kallar angreppet för ett "illdåd".

En av de första västerländska ledarna att fördöma attacken mot barnsjukhuset var den brittiske premiärministern Boris Johnson som lovar att den ryske presidenten Vladimir Putin ska ställas till svars för attacken.

"Det finns få saker mer fördärvligt än att rikta in sig på de sårbara och försvarslösa", skriver han på Twitter.

USA fördömer också flygangreppet mot sjukhuset. Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att det skrämmande att se "den barbariska användningen av militärt våld" mot civila i en suverän stat.

Ingen vårdinrättning "borde någonsin vara ett mål", säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN.

FN och Världshälsoorganisationen (WHO) har krävt ett omedelbart stopp av attacker mot sjukvård, sjukhus, vårdpersonal och ambulanser, fortsätter han.

Tidigare under dagen meddelade Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk att eldupphöret som ska säkra evakueringsvägarna för civila skulle gälla fram till klockan 20 i kväll, svensk tid.

Människor i städerna runt Kiev fördes till huvudstaden. Humanitära korridorer upprättades även från Sumy i nordost, hamnstaden Mariupol i sydost, Enerhodar i syd och Izum i öst. Samtliga evakueringsvägar gick till områden som kontrolleras av Ukraina, sade Vereshchuk.

Mer än 40 000 människor evakuerades i Ukraina under dagen, enligt den ukrainske förhandlaren David Arachamia. Han säger att myndigheterna har haft svårt att få ut människor från krigsdrabbade områden runt Kiev, Mariupol och Charkiv skriver The Guardian.

Annons

Tidigare försök att upprätta säkra evakueringskorridorer har till stor del misslyckats. Hittills har den enda lyckade evakueringen gjorts från Sumy där 5 000 personer evakuerats till staden Poltava. Detta sedan en humanitär korridor upprättades där i tisdags, enligt ukrainska uppgifter, som inte bekräftats av oberoende aktörer.

Dessutom uppges 1 000 bilar ha lämnat staden. Det ska främst vara utländska medborgare, kvinnor och barn som har lämnat.

Över två miljoner människor har flytt från Ukraina sedan den ryska invasionen började för knappt två veckor sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Över 140 000 har flytt under det senaste dygnet, enligt färska siffror under onsdagen.

– Bakom siffrorna finns två miljoner berättelser om separation, ångest och förlust, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi och lägger till att familjer kastas in i "förtvivlan och ofattbart lidande".

Både Ukrainas myndigheter och FN väntar sig att flyktingströmmarna kommer att växa i takt med att den ryska militären avancerar längre in i Ukraina.

Striderna fortsätter nordväst om Kiev och även i städerna Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mariupol, enligt uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement.

Mariupol med 430 000 invånare har varit omringad av ryska soldater i flera dagar och den humanitära krisen i staden växer. På gator ligger döda människor, och hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat. Många smälter snö för att kunna dricka.

Invånaren Ludmila Amelkina säger att förstörelsen har varit förödande.

– Vi har ingen elektricitet, vi har inget att äta, vi har ingen medicin. Vi har ingenting, säger hon till AP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons