Annons

UD:s hantering av fängslade svenskar granskas

Regeringen tillsätter en kommitté som ska granska arbetet med att få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna.
Politik • Publicerad 9 juni 2021
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kommittén ska bestå av tre ledamöter oberoende från regeringen.

Den ska granska regeringens, UD:s och ambassadernas försök att få de svenska medborgarna Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak i Eritrea frigivna.

Annons

Det är enligt utrikesminister Ann Linde (S) bråttom. Granskningen måste påbörjas 1 juli och vara klar senast 31 mars 2022.

Kommittén ska inte bara granska hur arbetet med att få de två svenskarna frigivna skötts. Den ska också bedöma om det finns behov av förändringar av regeringens, UD:s eller ambassadernas arbete och i så fall kan den föreslå åtgärder.

Unik granskning

Enligt Linde är kommittén unik.

– Det är första gången någonsin man har en granskande kommitté för något som fortfarande pågår, säger hon.

Det gör också att granskningen är känslig.

– Det är viktigt att den här kommittén inte inverkar negativt på det arbete som UD redan håller på med.

Mycket kring de två ärendena omfattas av sekretess.

– Den konsulära sekretessen är något av det viktigaste vi har, därför att det handlar om enskilda människors integritet, säger Linde.

Hur kommittén ska få tillgång till sekretessbelagda uppgifter har varit "klurigt rent lagmässigt", enligt Linde.

– Men det har vi nu klarat ut. Så den kommer att få tillgång till alla de här sekretessbelagda och hemligstämplade uppgifterna

Annons

TT: Blir kommitténs slutsatser offentliga?

– Det får man ju se. Det beror på vad de kommer fram till. Jag förutsätter att de har en offentlig del, men sen kan det vara sekretessbelagda delar, säger Linde.

Finns risk?

Bakgrunden till kommittén är att en riksdagsmajoritet uppmanat regeringen att tillsätta en sådan.

På frågan om regeringen hade tillsatt en kommitté utan uppmaningen från riksdagen, svarar Linde att man möjligen kan ha synpunkter på att granskningen sker under pågående ärende.

– Det får ju inte inverka negativt på det arbete som redan görs. Det görs väldigt mycket och det är några av de största ärenden vi har, säger hon.

– Det är ett känsligt uppdrag för kommissionen.

TT: Finns risk för att granskningen är en nackdel för de fängslade svenskarna?

– Det är svårt att säga. Men de personer som utses för kommittén kommer helt säkert vara omdömesgilla personer som klarar en sådan här svår uppgift, säger Linde.

Hon understryker att regeringen inte minskar sina ansträngningar för att få Isaak och Minhai fria på grund av att en kommitté nu tillsätts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons