Annons

UC: Konkurserna ökar i sex av tio branscher

Antalet konkurser tar åter fart i sex av tio branscher, enligt kreditupplysningsföretaget UC.
"En perfekt storm", skriver UC-ekonomen Johanna Blomé i en kommentar.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2022
Konkursansökningarna tar fart i flera branscher, varnar UC. Arkivbild
Konkursansökningarna tar fart i flera branscher, varnar UC. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

UC pekar på högre mat- och råvarupriser till följd av Ukrainakriget som faktorer som nu slår till, efter flera års press från pandemieffekter.

Högre priser på bensin, el samt komponentbrist och logistiska flaskhalsar är andra faktorer som driver på utvecklingen, enligt Johanna Blomé.

Annons

"Inflationen är skyhög och räntan kommer att höjas i omgångar. Vi behöver vara inställda på att den positiva marknadsspiralen vi sett efter pandemin är på väg att vända och vi åter går mot tuffare tider", skriver hon.

Särskilt tydligt ökar antalet konkurser i tre branscher: handel med motorfordon, transport samt bevakning och fastighetsservice.

"Det här är en bransch med låga marginaler som är väldigt konjunkturkänslig, vilket vi nu troligtvis redan ser konsekvenserna av", skriver Blomé om åkeribranschen.

"Även bevaknings- och fastighetsservicebranschen är en bransch med många mindre företagare med lägre marginaler", tillägger hon.

Samtidigt summerar UC antalet konkurser under perioden januari–maj i år till det lägsta för motsvarande period på tio år. Jämfört med maj i fjol är antalet konkurser totalt 2 procent lägre.

Nedgången i antalet konkurser är särskilt tydlig inom branscher som hotell- och restaurang samt i byggbranschen, enligt UC.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons