Annons

Tyst minut för dödade kollegor på Nobelceremoni

Pressfriheten hyllas och tas i försvar när journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tar emot Nobels fredspris i Oslo, Norge under fredagen.
Norge • Publicerad 10 december 2021
Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov vid fredagens ceremoni i Oslo.
Fredspristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov vid fredagens ceremoni i Oslo.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Filippinska journalisten Maria Ressa tar ett djupt andetag vid talarstolen i Oslos stadshus.

Hon börjar sin Nobelföreläsning med att räkna upp namnen på journalistkolleger världen över som dödats på grund av sitt arbete. En filippinsk journalist, Jess Malabanan, sköts ihjäl för bara 36 timmar sedan, säger hon.

Annons

– Varje dag lever jag under hot att tillbringa resten av livet i fängelset, eftersom jag är journalist, säger hon.

Det var inte säkert att Ressa, en av 2021 års två Nobels fredspristagare, skulle kunna närvara vid prisceremonin för i Oslo, Norge.

Fyra domstolar behövde godkänna hennes resa ut ur Filippinerna, där hon i många år arbetat med att avslöja maktmissbruk och förtryck under auktoritäre ledaren Rodrigo Dutertes regim.

Ressa, en av grundarna till den undersökande nyhetssajten Rappler, är föremål för totalt sju rättsprocesser kopplade till hennes arbete och riskerar fängelse i sammanlagt över 100 år.

Tyst minut

Maria Ressa tar emot det prestigefyllda priset tillsammans med ryska Dmitrij Muratov, även han känd pressfrihetsaktivist, som var med och grundade den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Sex medarbetare på Novaja Gazeta, som publicerat texter som bland annat kritiserat korruption, politiskt våld och valfusk i Ryssland, har mördats genom åren.

– Journalistiken i Ryssland befinner sig i en mörk tid, säger Muratov under sin föreläsning.

Han avslutar sitt tal med hålla en tyst minut "för mina och Maria Ressas reporterkollegor som gett sina liv för detta yrke".

– Jag vill att journalister ska dö gamla, säger Muratov.

Fjolårets pristagare med

Eftersom förra årets ceremoni ställdes in på grund av coronapandemin tog även förra årets pristagare, FN:s Världslivsmedelsprogram WFP emot sitt pris under fredagens ceremoni.

Annons

WFP representerades på plats av organisationens vd David Beasley, som också höll föreläsning vid fredagens ceremoni.

Fakta: Maria Ressa och Dmitrij Muratov

Maria Ressa, 58 år, från Filippinerna, och Dmitrij Muratov, 59 år, från Ryssland, är båda journalister och pressfrihetsaktivister.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. 2012 var hon medgrundare till Rappler, ett digitalt mediebolag för undersökande journalistik. Rappler har fokuserat på att granska president Rodrigo Dutertes regim och dess övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Tidigare har Ressa bland annat fått svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne samt Svenska Pens Tucholskypris.

Dmitrij Muratov har under decennier försvarat pressfrihet i Ryssland. 1993 var han med och grundade den oberoende tidningen Novaja Gazeta, vars journalistiska verksamhet han lett i många år.

Novaja Gazeta har sedan dess publicerat texter som bland annat kritiserat korruption, politiskt våld och valfusk. Flera medarbetare har mördats genom åren.

Källa: Norska Nobelkommittén

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons