Annons

Tysklands Scholz ser diplomatiska framsteg

Den senaste tidens intensiva diplomati leder till framsteg när det gäller att få Ryssland att avstå från att angripa Ukraina, anser Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Ukraina/Tyskland • Publicerad 9 februari 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Danmarks statsminister Mette Frederiksen håller gemensam presskonferens efter att ha träffats i Berlin.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Danmarks statsminister Mette Frederiksen håller gemensam presskonferens efter att ha träffats i Berlin.Foto: Michele Tantussi/AP/TT

– Uppgiften är att garantera säkerheten i Europa, och jag tror att det kommer att uppnås, sade Scholz på en gemensam presskonferens med Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Jämfört med läget för några veckor sedan, har "mycket hänt", enligt Scholz. Han kommer själv att åka till Kiev och Moskva i nästa vecka.

Annons

Scholz avstod än en gång att nämna den kontroversiella gasledningen Nordstream 2. Många ser den rysk-tyska gasledningen, som ännu inte tagits i bruk, som ett påtryckningsmedel som skulle svida i Moskva. Tyskland har kritiserats för att vela i frågan.

Tyskland har också sagt nej till att leverera vapen till Ukraina, med hänvisning till historiska rötter. Det gör däremot inte Danmark, som fått en förfrågan från Ukraina om hjälp för att möta det ryska hotet.

– Vi har inte från vår sida några principiella invändningar vad gäller att hjälpa till militärt i förhållande till vår kapacitet, sade Mette Frederiksen.

Hon tillade att man inte kan leverera hjälpen omedelbart, men att Danmark jobbar vidare med frågan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons