Annons

Tysk kardinal vill avgå i protest

Den tyske kardinalen Reinhard Marx ber påve Franciskus att få ge upp sitt ämbete i protest mot hur kyrkan hanterat sexuella övergrepp.
Tyskland • Publicerad 5 juni 2021
Kardinal Reinhard Marx mötte medier efter det att han publicerat sin avskedsansökan på nätet på fredagen.
Kardinal Reinhard Marx mötte medier efter det att han publicerat sin avskedsansökan på nätet på fredagen.Foto: Peter Kneffel/AP/TT

Marx, som är romersk-katolsk ärkebiskop av München och Freising, skriver i sitt brev till påven att det för honom i grund och botten handlar om att ta medansvar.

De senaste tio årens utredningar har gjort det tydligt för honom att det skett flera personliga misslyckanden och administrativa fel, men också "institutionella eller systematiska misslyckanden".

Känd biskop

Annons

Han anser att den senaste tidens diskussioner visar att "vissa inom kyrkan inte vill erkänna institutionens medansvar eller skuld och därför ställer sig över varje dialog kring reform eller förnyelse i samband med övergreppsskandalen".

Kardinalen vill med sitt avhopp visa att det "inte är ämbetet som står i förgrunden utan Evangeliets uppdrag".

Reinhard Marx är en av Tysklands mest kända biskopar och anses stå påven nära. Fram till 2020 ledde han den tyska biskopskonferensen. Hans avskedsansökan har skakat om den katolska kyrkan i landet.

– Jag är skakad. Det är fel person som går, säger Thomas Sternberg, ordförande för de tyska katolikernas centralkommitté, till Rheinische post.

"Beredd att lyssna"

Sternberg påminner också om att Marx skänkt större delen av sin privata förmögenhet till en stiftelse för offren för kyrkans övergrepp.

Mattias Katsch, talesperson för Eckiger Tisch, en förening för drabbade, beskriver Marx som en person "som var beredd att lyssna".

– Marx hade förstått att de som kört ner kärran i skiten inte var rätt personer dra upp den igen, säger han till den katolska nyhetsbyrån KNA.

Marx avskedsansökan skickades den 21 maj, men lades ut på nätet den 4 juni sedan påven sagt att brevet kunde offentliggöras. Påven uppmanar Marx att fortsätta sitt arbete till dess att ett beslut är fattat.

Fakta: Övergrepp inom kyrkan i Tyskland

2014 tillsattes den tyska biskopskonferensen en utredning om övergreppen. Den presenterades 2018 och visade att 4,4 procent av de präster som varit i tjänst åren 1946 till 2014 hade begått sexuella övergrepp. Sex av tio straffades aldrig och de flesta flyttades helt enkelt till en ny församling som inte fick veta något om prästens bakgrund.

3 677 offer identifierades, men mörkertalet är troligen stort. Utredaren var kritisk till att han nekats tillgång till andra katolska institutioner som skolor och barnhem.

Kardinal Marx, som då ledde biskopskonferensen, beskrev utredningen som en vändpunkt för kyrkan.

2010 avslöjades att jesuitpräster vid skolan Cansius-Kollegi Berlin under 1970- och 80-talet begått övergrepp mot flera skolelever.

2017 skakades kyrkan av uppgifterna om att mer än 500 medlemmar i gosskören Regensburger Domspatzen utsatts för misshandel och sexuella övergrepp. Kören leddes 1964–1994 av Georg Ratzinger, bror till påve Benedikt.

Nyligen presenterades en utredning kring sexuella övergrepp i Köln åren 1975 till 2018, där man identifierat 314 offer. Utredningen visade också att den dåvarande biskopen brustit i sin plikt inte mindre än 24 gånger.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons