Annons

Tyfonen kan bli en "superspridningshändelse"

Förstörelse, död och hemlöshet väntar när tyfonen Goni slår till mot Filippinerna.
Landets sjukvård är sämre rustad än vanligt på grund av pandemin – och smittspridningen väntas ta fart bland de evakuerade.
Filippinerna • Publicerad 1 november 2020
Upp till en miljon människor trängs på evakueringscenter som det här i huvudstaden Manila. Där kan nu smittspridningen av coronaviruset ta fart.
Upp till en miljon människor trängs på evakueringscenter som det här i huvudstaden Manila. Där kan nu smittspridningen av coronaviruset ta fart.Foto: Aaron Favila/AP

– Det här har blivit en superspridningshändelse för covid-19. Upp till en miljon människor har evakuerats, de sitter hopträngda i skolor och myndighetsbyggnader med dålig hygien och utan möjlighet till social distansering, säger Alan Frisk, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen.

De lokala myndigheterna är i vanliga fall förberedda eftersom landet drabbas av ett tjugotal tyfoner årligen, menar han.

Annons

– Men nu har de färre resurser eftersom de redan var överbelastade på grund av pandemin, säger han.

Filippinerna är ett av de länder som drabbats värst av coronaviruset i Sydostasien.

Fattigaste värst drabbade

Rädda Barnen i Filippinerna uppskattar att mer än 20 miljoner barn kommer drabbas. Allvarligast blir konsekvenserna för de allra fattigaste i storstäderna.

– Det är främst barn i fattiga slumområden som drabbas. De bor i kåkstäder i skjul som inte kan motstå de kraftiga vindar och regnmängder som kommer in. De kommer bli hemlösa, säger han.

Rädda Barnen kommer att bistå de drabbade genom att dela ut tillfälliga plasttält och för att dämpa smittspridningen kommer man också förse dem med hygienartiklar. Man kommer också att dela ut rent vatten och jobba med familjeåterförening för barn som blivit skilda från sina föräldrar.

Risk för kolerautbrott

Tyfonen kan också bli en motor i smittspridningen av andra sjukdomar, enligt Frisk. Exempelvis kan vattenburna sjukdomar som kolera spridas när översvämningar belastar avloppssystem och vattenkällor blir förorenade.

– Det kommer att bli värre, det här är bara början. Fler människor kommer drabbas och siffror över döda och skadade kommer öka markant under de kommande dagarna.

Tyfonen väntas dra in över huvudstadsregionen tidigt under söndagskvällen svensk tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons