Annons

Astra Zeneca draglok på stark börs

Stockholmsbörsen steg på bred front, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index gick upp 2,2 procent med läkemedelskoncernen Astra Zeneca som draglok.
Börs • Publicerad 7 september 2020
Stockholmsbörsen inledde en ny handelsvecka på plus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inledde en ny handelsvecka på plus. Arkivbild.Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Teknikfrossan från förra veckan fortsätter i kulisserna, med nedåt i terminshandeln på den tekniktunga Nasdaqbörsen i New York – stängd för helgdag – och ett kursfall på 2,8 procent för Teslas aktie på Frankfurtbörsen.

Men marknaden präglas även av nya positiva signaler om potentiella vaccin mot covid-19.

Annons

Samtliga aktier i OMXS30-index, med de 30 mest omsatta aktierna, slutade på plus. Uppgången kom trots oväntat svag industristatistik från Tyskland.

Den indextunga Astra Zeneca-aktien lyfte 3,4 procent sedan Australien meddelat att man skrivit på ett avtal om leveranser av covid-19-vaccin av bolaget CSL, bland annat ett som utvecklats av Astra Zeneca i samarbete med Oxford University.

Snusjätten Swedish Matchs aktie steg 4,5 procent sedan storbanken Barclays höjt riktkursen för aktien till 800 kronor från tidigare 715.

Utanför OMXS30-listan rusade Skistar, upp 7,7 procent. I helgen uppgav bolaget att bokningsläget för anläggningen i Sälen ser positivt ut för jul- och nyårsveckorna och man noterar en uppgång med 33 procent i antalet objektsnätter jämfört med föregående år.

Bland övriga bolag som steg utmärkte sig fönstertillverkaren Inwido, upp 6,9 procent, efter att fått en köprekommendation i Dagens industri.

FTSE100-index i London steg 2,4 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 2,0 procent och CAC 40-index i Paris gick upp 1,8 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons