Annons

Tvingas sälja sex – för mindre än ett bröd

Flickor som tvingas sälja sex – ibland för mindre än priset på en bit bröd. Det är verklighet i södra Afrika där desperationen växer i torkans och hungerns spår, enligt hjälporganisationer.
Afrika • Publicerad 11 februari 2020
Länder i södra Afrika plågas av torka. Bilden är från en uttorkad vattenkälla i Zimbabwe. Arkivbild.
Länder i södra Afrika plågas av torka. Bilden är från en uttorkad vattenkälla i Zimbabwe. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Omkring 45 miljoner människor står inför svår matbrist på grund av torkan i södra Afrika, varnar FN. Bilden är från en uttorkad vattenkälla i Zimbabwe. Arkivbild.
Omkring 45 miljoner människor står inför svår matbrist på grund av torkan i södra Afrika, varnar FN. Bilden är från en uttorkad vattenkälla i Zimbabwe. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Vattenkällor torkar ut. Kranar sinar. Boskap svälter ihjäl och skördar decimeras. Allvarlig torka plågar södra Afrika och FN-organ talar om en klimatdriven katastrof av sällan skådat slag. I området stiger temperaturerna mer än två gånger snabbare än det globala genomsnittet och allt mer oberäkneliga regnperioder slår hårt mot lantbrukare.

Hungern breder ut sig och 45 miljoner människor beräknas stå inför svår matbrist, enligt FN:s livsmedelsorgan WFP som beskriver en hungerkris i södra Afrika som aldrig tidigare har varit så pass omfattande. Och den kommer troligtvis att bli värre.

Mångfacetterad kris

Annons

I Angola, Zimbabwe och Moçambique kämpar man dessutom med att hantera konsekvenserna av den förödande cyklonen Idai.

– Det är extrem torka, dåliga skördar, låga inkomstnivåer, hög arbetslöshet och hyperinflation i vissa av länderna samtidigt som de här ekonomierna till stor del är instabila sedan tidigare, säger Alexandra Pärnebjörk, rådgivare för ungas sexuella hälsa och rättigheter hos Plan International Sverige.

– Det är en långsamt växande och mångfacetterad kris, med torka på toppen.

Desperationen tar sig många uttryck.

Representanter för hjälporganisationerna World Vision, Care International och Action Aid har för Thomson Reuters Foundation (TRF) vittnat om hur flickor och unga kvinnor tvingas sälja sex för att överleva. Bilden delas av barnrättsorganisationen Plan International Sverige.

– Framför allt tonårstjejer och unga kvinnor pressas in i situationer där de utsätts för sexuella övergrepp, bland annat genom att de tvingas att sälja sex för att få tillgång till mat och vatten, säger Pärnebjörk.

– Det ökar som en direkt följd av torkan och hungerkrisen. Vi ser det i länder som exempelvis Zimbabwe, Moçambique och Zambia.

"Tabu"

I exempelvis Angola kan en flicka tvingas sälja sex för 500 kwanza (motsvarande omkring 10 kronor), vilket räcker ungefär till ett kilo bönor eller två kilo majs. Men det kan även handla om mindre summor än så, uppger Robert Bulten från World Vision för TRF. Care International bekräftar en liknande bild i Zimbabwe.

– Vi ser definitivt en ökning. Det är svårt att säga hur många det rör sig om, eftersom det är tabu att prata om. Men det handlar om ett betydande antal. Och vi pratar om flickor mellan 12 och 17 år, säger Bulten.

Hungerkriser är ett stort problem för hela befolkningen. Men flickor och unga kvinnor är ofta särskilt utsatta, enligt Pärnebjörk.

Barnäktenskap ökar

Annons

Risken för våldtäkt ökar när de tvingas gå längre sträckor för att leta efter vatten och mat. Och det händer att familjer som kämpar med att få vardagen att gå ihop gifter bort flickor för att få en mun mindre att mätta.

Krisen har fått antalet barnäktenskap att öka i Zimbabwe, Zambia, Lesotho och Namibia, enligt Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (ICRC).

– Ofta tar tjejer den hårdaste smällen i sådana här kriser samtidigt som de är mest eftersatta i responsen. Frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa har inte högsta prioritet i humanitära kriser, vilket kan vara fullt förståeligt när inte folk har mat och vatten, säger Pärnebjörk.

– Men när flickor tvingas in i den här typen av verksamhet (att sälja sex) hotar det viktiga framsteg som har gjorts i regionen, bland annat vad gäller spridningen av hiv och arbetet mot tonårsgraviditeter. Därför kan vi inte ignorera frågan som ett humanitärt behov.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons