Annons

Tveksamt om arvsskatt minskar klyftor

Skatter • Publicerad 12 maj 2021
En ny rapport har kartlagt hur arvsbeskattning påverkar människors arbete, sparande och företagande.
En ny rapport har kartlagt hur arvsbeskattning påverkar människors arbete, sparande och företagande.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En återinförd arvsskatt skulle knappast generera några större intäkter eller bidrag till ekonomisk utjämning. Det menar författarna bakom en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), som publiceras i dag.

Slutsatserna bygger på svensk och internationell forskning som visar hur arvsbeskattning påverkar människors arbete, sparande och företagande.

Annons

Om en ny arvsskatt skulle införas är det viktigt att den utformas på rätt sätt, enligt rapporten. Exempelvis bör en arvtagare med låg inkomst få betala mindre arvsskatt än en arvtagare med hög inkomst.

"På så sätt skulle arvsskatten ha en viss möjlighet att minska ekonomiska klyftor, säger Oscar Erixson, en av rapportens författare, i ett pressmeddelande"

Den omdebatterade arvsskatten avskaffades i Sverige 2004. Kritikerna anser att den är orättfärdig och försvårar generationsskiften av familjeföretag, medan förespråkarna menar att den är viktig för att utjämna ekonomisk ojämlikhet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons