Annons

Tvätta händerna noga – nu drar kräksjukan in

Det finns fler anledningar till att tvätta händerna noga än rädsla för coronaviruset. Högsäsongen för vinterkräksjuka är nämligen på väg – och redan nu rapporteras fler fall in än motsvarande period förra året.
Hälsa • Publicerad 6 februari 2020
Tidigare har hela avdelningar på sjukhus fått stänga ner på grund av vinterkräksjukan. Arkivbild.
Tidigare har hela avdelningar på sjukhus fått stänga ner på grund av vinterkräksjukan. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Hittills denna säsong har Folkhälsomyndigheten rapporterat in nästan 2 000 fall av vinterkräksjuka, eller egentligen caliciviruset, som orsakar sjukdomen. Det är drygt 500 fler än under samma period förra säsongen.

– Jag skulle inte säga att det är ovanligt många, men fler än vi sett under de senaste åren, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och utvecklar:

Annons

– Tidigare har vi sett ett mönster där varannan säsong är mild och varannan mer hårt drabbad, men under de fem–sex senaste åren har vi bara haft milda säsonger. Jämfört med det är det många fall i år.

Säsongstoppen på väg

Säsongen har ännu inte nåt sin topp, som brukar inträffa i slutet av februari eller början av mars. För att undvika att bli smittad är det bästa tipset att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten, handsprit hjälper inte mot viruset.

Den regionala skillnaden på spridningen är stor, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Värst drabbad är region Jämtland följt av region Jönköping, med drygt 50 respektive 40 fall per 100 000 invånare. Det kan jämföras med region Gotland, där inga fall rapporterats. Men det är statistik som ska tas med en nypa salt.

– Skillnaden mellan regionerna är stor, men eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig så handlar det också om vilka labb som rapporterar in siffrorna till oss, säger Elsie Ydring.

Få fall av influensa

Myndigheten rapporterar också löpande om hur influensasäsongen ser ut, och än så länge är fallen av influensa betydligt färre än under samma period förra året. Trenden pekar dock uppåt, och även här väntas säsongens topp i februari eller mars.

När det gäller RS-viruset, som är en vanlig orsak till luftvägsinfektion, framför allt bland barn, rapporteras också klart färre fall än under säsongen förra året.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons