Annons

Två timmars nättid – nya regeln för Kinas unga

Inget internetanvändande mellan klockan 22 på kvällen och 6 på morgonen. Och för ungdomar mellan 16 och 18 år max två timmar med mobilen dagligen. Detta väntar kinesiska barn och ungdomar efter nya regleringar från myndighetshåll.
Kina • Publicerad 2 augusti 2023
Kinas barn och unga kan ställa in sig på begränsad tid med sociala medier. Arkivbil.
Kinas barn och unga kan ställa in sig på begränsad tid med sociala medier. Arkivbil.Foto: Andy Wong/AP/TT

Förändringarna som beskrivs av nyhetsbyrån Bloomberg som "världens mest restriktiva när det gäller nätanvändande" har nu presenterats. Motivet är att förhindra minderåriga att tillbringa alltför mycket tid med smartphones och på sociala medier och går i linje med tidigare restriktioner. Kinesiska myndigheter har sedan 2021 haft olika former av kampanjer riktade mot barn och unga och har bland annat benämnt dataspelande som "ett spirituellt opium".

De senaste ändringarna som nu publicerats av Cyberspace Administration of China innebär att barn inte ska få använda sig av internet från mobila enheter mellan klockan 22 och 6 på morgonen och att en tidsbegränsning på två timmar införs för tonåringar.

Annons

Vilka straff som kan utdelas vid överträdelse specificeras inte men det är brukligt i Kina att företag hålls ansvariga för myndighetsregleringar.

Beskedet bedöms som dåliga nyheter för en rad internettjänster som till exempel Tencents WeChat. Techjätten Tencent föll också kraftigt på Hongkongbörsen under dagens handel. Även Bytedance som ligger bakom Tiktok bedöms påverkas även om bolaget inte är börsnoterat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons