Annons

Två män döms för Rastamisshandeln – en utvisas

Den äldre brodern och 32-åringen döms till fängelse för den grova misshandeln vid Rasta, medan den yngre brodern frias helt.
Tingsrätten går på åklagarens linje och bedömer att det handlar om organiserad gängkriminalitet. Därför utvisas även den äldre brodern.
Kalmar • Publicerad 7 juni 2019
Bild ur förundersökningen från en middag som de åtalade männen och flera vänner till dem deltog i efter misshandeln vid Rasta. Det var här som de två dömda männen lämnade sina mobiler och lånade en ny när de begav sig mot Kalmar.
Bild ur förundersökningen från en middag som de åtalade männen och flera vänner till dem deltog i efter misshandeln vid Rasta. Det var här som de två dömda männen lämnade sina mobiler och lånade en ny när de begav sig mot Kalmar.

På fredagen kom domen i den uppmärksammade rättegången om den grova misshandeln vid Rasta i januari samt flera fall av försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak.

De tre åtalade för brotten var två bröder i 20-årsåldern och en 32-årig man som alla har hemadress i Malmö.

Annons

Tingsrätten finner det styrkt att den äldre brodern och 32-åringen medverkade i den grova misshandeln. Den misshandlade mannen Aziz eget vittnesmål, bevisning i form av mobiluppkopplingar och mobiltrafik samt den äldre broderns egna meddelanden talar för detta, menar tingsrätten.

I domen står det att den äldre brodern och 32-åringen åkte från Malmö till en mindre ort i Kalmar län i samma bil. Där stannade de till hos en restaurangägare som den äldre brodern kände sedan tidigare. De lämnade sina egna mobiltelefoner hos honom, köpte ett nytt sim-kort och lånade en mobil av restaurangägaren i vilken de satte in det nya sim-kortet. Sedan fortsatte de sin resa mot Kalmar och Rasta. Allt det här stöds av både bevisning i form av var och när mobilerna har kopplats upp mot olika master, vittnesuppgifter och de båda männens egna kontakter med Aziz som sedan blir misshandlad.

Tingsrätten lägger även stor vikt vid en konversation mellan ett Facebook-konto som används av den äldre brodern och den misshandlade mannens kompis, som vi här kallar Kadar. Kadar blir också utsatt för hot och utpressningsförsök. I den konversationen anser rätten att den äldre brodern bland annat bekräftar att han deltog i misshandeln och att det användes både kniv och elbatong.

Det enda motiv som tingsrätten har lyckats hitta är ett gruff som uppstod mellan den äldre brodern och Aziz och Kadar tidigare samma dag som misshandeln ägde rum.

Den äldre brodern döms även för övergrepp i rättssak och två försök till utpressning, medan han frias för ett grovt vapenbrott och ett övergrepp i rättssak. 32-åringen frias från ett utpressningsförsök.

Den yngre brodern, som var åtalad för den grova misshandeln och övergrepp i rättssak, frias helt. Visserligen fanns en bil, som han disponerade, vid Rasta den aktuella kvällen, men rätten anser det inte bevisat att den yngre brodern själv befann sig på platsen och deltog i misshandeln.

32-åringen och den äldre brodern döms till fängelse i ett år och sex månader. Båda döms även att betala skadestånd till den misshandlade Aziz. Den äldre brodern ska också betala skadestånd till Kadar.

– De utdömda straffen var inte i linje med straffen jag pläderade för, säger kammaråklagare Robert Knutsson som yrkade på fängelse upp till tre och att halvt år för de två dömda männen.

Den äldre brodern utvisas från Sverige och får inte återvända till landet på tio år. Det krävdes ”synnerliga skäl” för att utvisa honom eftersom han hade haft permanent uppehållstillstånd i över fem år när åtalet väcktes. I och med hans koppling till organiserad brottslighet som vice president i klubben Konsult inom konflikt bedöms det vara uppfyllt, enligt tingsrätten.

Hans försvarsadvokat Maria Robinson invänder emot utvisningen.

Annons

– Det är beklämmande och just det vet jag att vi kommer att överklaga. När det gäller den andra delen av domen får vi väga för- och nackdelar mot varandra och se hur vi gör, säger hon.

Fotnot: Aziz och Kadar heter någonting annat i verkligheten.

LÄS MER:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons