Annons

Flera döda i attack mot bostadshus i Zaporizjzja

Ryska styrkor tros komma allt närmare en erövring av den hårt pressade staden Bachmut.
Under natten dödades flera personer i en rysk attack mot ett femvåningshus i ukrainska Zaporizjzja.
Ukraina • Publicerad 2 mars 2023
Vårdarbetare hjälper en kvinna vars hem skadades i attacken natten mot torsdagen.
Vårdarbetare hjälper en kvinna vars hem skadades i attacken natten mot torsdagen.Foto: Kateryna Klochko/AP/TT
Ett sönderbombat hus i Bachmut den 27 februari.
Ett sönderbombat hus i Bachmut den 27 februari.Foto: Yevhen Titov/AP/TT

Ryska styrkor avancerar inom Bachmut, enligt ukrainsk militär. Efter månader av hårda strider tycks staden i östra Ukraina vara nära att falla i händerna på ryssarna. De ukrainska styrkorna planerar dock inte att dra sig tillbaka, uppger militären.

En rysk seger över Bachmut skulle innebära en framgång som president Vladimir Putin kan trumpeta på hemmaplan – och en språngbräda för att rikta in sig mot städer längre västerut i Ukraina. Bachmuts strategiska betydelse är dock omtvistad av experter och bedömare.

Bostadshus attackerat

Annons

Enligt rapporter använder sig Ryssland av de bäst utbildade legosoldaterna från Wagnergruppen i offensiven mot Bachmut.

Samtidigt fortsätter de ryska luftattackerna. Under natten mot torsdagen dödades flera människor i en rysk attack mot ett femvåningshus i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

Räddningsarbetare söker fortsatt efter överlevande som befaras ha stängts in i rasmassorna, enligt stadens borgmästare Anatolyj Kurtev som uppger att byggnaden är "fullkomligt förstörd".

Flera skadade

På bilder tagna strax efter attacken syns en raserad blåmålad byggnad i kompakt mörker, balkonger som lossnat och chockade människor utanför resterna av det som var deras hem. Bland dem som evakuerats från byggnaden finns enligt tidningen The Guardian en gravid kvinna, som på bilder ligger på en bår och kramar en släktings hand.

Ytterligare flera skadade uppges vårdas på sjukhus efter attacken.

Enligt Zaporizjzjas militära administration utfördes angreppet troligen med en luftvärnsrobot av typen S-300, en robot med lång räckvidd som utvecklades under Sovjeteran.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons