Annons

Åklagaren: Pengar motiv bakom dubbelmordet

Två män åtalas för rånet och dubbelmordet på en 52-årig kvinna och en 61-årig man i deras bostad i Vallentuna i januari. Motivet bakom de brutala gärningarna är pengar – gärningsmännen ska ha fått reda på att mannen blivit förmögen efter att ha sålt en gård, enligt åklagaren.
Brott • Publicerad 4 november 2020
Två personer har hittats döda i en villa i Vallentuna i januari i år. Nu åtalas två män misstänkta för mord och grovt rån. Arkivbild.
Två personer har hittats döda i en villa i Vallentuna i januari i år. Nu åtalas två män misstänkta för mord och grovt rån. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Då vänner inte fått tag på paret på flera dagar väcktes en stor oro. Det sista livstecknet från paret var ett sms som kvinnan skickat till en vän den 11 januari i år, som vännen i efterhand konstaterat var "otypiskt skrivet" för att komma från 52-åringen.

När polisen den 15 januari åkte till bostaden i Vallentuna norr om Stockholm hittades mannen och kvinnan dödade. Det var stökigt på platsen och tydligt att en eller flera utomstående personer låg bakom morden.

Var maskerade

Annons

Gärningsmännen har gått mycket brutalt till väga. Enligt åklagaren har de maskerade trängt sig in i bostaden, och med hot och våld fått paret att lämna ut inloggningsuppgifter till sina bankkonton. Därefter har mannen och kvinnan mördats.

Ganska kort efter det att polisen inlett en kartläggning av offren riktades misstankarna mot två män, 26 och 28 år gamla.

– På morgonen lördagen den 11 januari skedde två överföringar från målsägarnas bankkonton, och man kan se att överföringarna har gjorts till en av de nu åtalade männen, säger åklagaren Jenny Karlsson.

Senare på kvällen har en ny inloggning gjorts på 61-åringens bankkonto, som kunnat positioneras till en av de åtalades bostad. Dessutom har vittnen sett samma bil som en av de åtalade äger i närheten av parets bostad.

Känt i området

Jenny Karlsson säger att hon ofta tycker att det är vanskligt att spekulera om motiv, det kan vara svårt att förstå vad som ligger bakom.

– I det här fallet är det inte riktigt så. Det är ganska tydligt att det rör sig om att komma över pengar, fortsätter hon.

61-åringen hade en tid innan morden sålt en gård, och blivit förmögen på det.

– Det är något som de som bodde i området kände till. Det är något som också gärningsmännen har känt till, säger Jenny Karlsson.

Det har förekommit en viss planering före händelsen. Om det ingick i den att mörda paret kan inte åklagaren ge ett klart svar på.

– Om jag ska spekulera, så tror jag inte det.

Erkänner rån

Annons

Björn Sandin som försvarar 26-åringen säger att hans klient erkänner rån, men av normalgraden och inte grovt som åklagaren påstår.

– När det gäller mordmisstanken förnekar han bestämt brott. Han har varken själv eller tillsammans med någon annan deltagit i att beröva de här målsägarna livet, säger Sandin.

Även den andre åtalade mannen förnekar mordmisstanken.

"Min klient har deltagit i planeringen och utförandet av ett grovt rån mot paret. Han har dock inte mördat paret eller deltagit på något sätt i morden och han anser att det som hänt är djupt tragiskt. Jag kommer närmare att redogöra för min klients version av händelseförloppet vid rättegången." skriver 28-åringens advokat Martin Cullberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons