Annons

Tv-kanalers rösträkningar avbrutna i Kenya

Kenya • Publicerad 12 augusti 2022
Valarbetare bär lådor med valsedlar i Kenyas huvudstad Nairobi på torsdagen.
Valarbetare bär lådor med valsedlar i Kenyas huvudstad Nairobi på torsdagen.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Medier i Kenya har slutat att sända sina egna provisoriska resultat från rösträkningen efter presidentvalet i tisdags. Det är inte känt varför.

Den rösträkning som tv-bolagen har sänt fram till i dag är deras egna beräkningar som baseras på dokument från enskilda valkretsar. Siffrorna har inte stämt överens mellan de olika kanalerna.

Annons

Valet i landet 2017 ogiltigförklarades av landets högsta domstol med hänvisning till oegentligheter och misskötsel av valkommissionen IEBC, vilket sätter press på kommissionen att allt ska gå rätt till den här gången.

Innan tv-kanalerna slutade redovisa sina rösträkningar uppmanade IEBC:s ordförade Wafula Chebukati kenyanerna att inte oroa sig för att tv-kanalerna visade olika resultat från rösträkningen.

De officiella resultaten från IEBC måste offentliggöras senast på tisdag, en vecka efter valet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons