Annons

Tv-kanaler laddar med julgodis

SVT laddar med Chess, en ny Wallander och en kavalkad om Lasse Berghagens tio år på Skansen.
TV4 svarar med Per Gessles Mazarinturné och krogshowen med Kikki, Bettan och Lotta.
Nyheter • Publicerad 16 december 2003
Det blir show med Kikki, Bettan och Lotta på tv i jul.
Det blir show med Kikki, Bettan och Lotta på tv i jul.Foto: 
TV4 visar Per Gessles Mazarinturné.
TV4 visar Per Gessles Mazarinturné.Foto: 

Satellitkanalerna firar julen genom att uppgradera kvaliteten i filmutbudet och sända en och annan filmklassiker. Femman visar också hur det går till att fira Jul i Hollywood på konstgjord snö och med elslukande ljusdekorationer. Juldagen toppar TV3 med magikern Joe Laberos show inspelad i våras ombord på en lyxkryssare.

Jul och nyår i svensk television bygger

Annons

i hög grad på traditioner. Tv-chefer som får för sig att stryka program ur jultablåerna framkallar tittarnas vrede. Att jultomtens besök på julafton i svenska hem blir allt sällsyntare kan barnen möjligen stå ut med. Men en jul utan Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson är otänkbar i alla generationer.

SVT sänder Kalle Anka och hans vänner för 44:e året och i år har klassikerna sällskap av filmklipp från Lejonkungen 3 och Brother Bear. Astrids Lindgrens julvärld, den 28 december, har blivit en nästan lika kär jultradition. Filmklipp visar hur Pippi, Emil, Madicken, Tjorven och Kajsa Kavat firar jul.

Traditionalister bland tittarna behöver inte oroa sig. Grevinnan och betjänten sänds som vanligt på nyårsafton. Dagen före sänds för första gången en dokumentär om hur tysk tv gjorde sketchen till en tv-klassiker.

Även TV4:s starkaste traditioner lever vidare. Lasse Kronér sätter fart på julen dan före dan med Binglottos uppesittarkväll och Agneta Sjödin ska som tidigare leverera Smäll- och nyårskarameller med bland andra Markoolio, Gunde Svan och Dogge Doggelito som gäster. TV3 sänder traditionsenligt Sånger för de hemlösa från Katarina kyrka den 23 december. Sedan några år tillbaka har Trean också övertagit SVT-traditionen att visa filmklassikern Ivanhoe på nyårsdagen.

Ingen jul utan ett nyskrivet tv-drama i SVT. Sommarölänningen Niklas Rådström har gjort en bearbetning av Hjalmar Bergmans komedi Swedenhielms som sänds på juldagen. I rollerna bland andra Sven-Bertil Taube, Harriet Andersson, Lasse Brännström och Cecila Frode. Om Gustaf III:s förtrogne Gustav Mauritz Armfelt handlar dramadokumentären Gunstlingen i två avsnitt som börjar sändas den 4 januari. Rolf Lassgård iklär sig än en gång rollen som kommissarie Wallander i Mannen som log Det är en ny filmatisering i Henning Mankells deckarserie med sändningsstart på annandagen.

Direkt efter helgerna, den 12 januari, startar Arns rike - TV4:s omtalade dramaserie där Jan Guillou guidar tittarna runt i det Sverige där hans romanfigur tempelriddaren Arn levde på 1100-talet.

Den som missade musikalen Chess på Cirkus i Stockholm får en ny chans utan att lägga pengar på svindyra biljetter. SVT har spelat in den svenska versionen av Andersson/Ulvaeus musikal med Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Per Myrberg och Josefin Nilsson i rollerna.

Många tittare sörjde Lasse Berghagens uttåg från Skansen i somras. Lasse Berghagens tio år med Allsången, i SVT den 28 december, följer den folkkäre artisten under hela hans karriär som allsångsledare. Den 4 januari blir det mer Berghagen i den årliga återblicken på gångna sommarens allsångsprogram.

2003 var det stora jubileumsåret med för Carola som firade 20 år som artist med turné och skiva. TV4 har redan sänt delar av jubileumskonserten på Cirkus i maj och den 30 december sänder kanalen konserten i sin helhet. På underhållningssidan toppar 4:an nyårsafton med det bästa ur Per Gessles Mazarinturné, inspelad i somras på Slottsskogsvallen

i Göteborg.

Annons

Helgerna bjuder som vanligt på ett enormt utbud av biofilm i alla kanalerna. TV3 kör tre minifilmfestivaler med regissören Stephen Spielbergs och skådespelarna Kevin Costners och Mel Gibsons filmer.

Drottning Silvia är högaktuell i jul. Hennes 60-årsdag den 23 december sätter spår i julprogrammen. I SVT berättar hon barndomsminnen och om mötet med dåvarande kronprinsen Carl-Gustaf för Agneta Bolme Börjefors. Hos TV4 berättar drottningen om sitt engagemang för utsatta barn i ett samtal med Annika Dopping. I TV3 låter hon sig intervjuas av figuren Skurt. (PM)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons