Annons

Tusentals studiecirklar misstänks vara bluff

Brott • Publicerad 10 februari 2020
Två tidigare anställda vid ett studieförbund har polisanmälts för misstänkt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Arkivbild.
Två tidigare anställda vid ett studieförbund har polisanmälts för misstänkt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tusentals studiecirklar och kulturevenemang misstänks ha varit en bluff. Ett studieförbund har polisanmält två tidigare anställda för bedrägeri och trolöshet mot huvudman, rapporterar Sydsvenskan.

Efter studieförbundets egen granskning ifrågasätts mer än 9 000 studiecirklar och kulturprogram under åren 2016–2018 – antingen har de inte ägt rum alls eller så har de haft en alldeles för låg kvalitet. Efter genomgången sätts frågetecken kring mer än 42 000 påstådda studiecirkeldeltagare. Det är oklart om de deltagit i några studiecirklar.

Annons

Den interna granskningen drogs i gång efter tips från en visselblåsare. Studieförbundet lovar att betala tillbaka de statsbidrag som betalats ut felaktigt.

De två anställda som polisanmälts har också blivit avstängda från jobbet och senare sagt upp sig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons