Annons

Tusentals drabbade av tågförseningar

Uppskattningsvis 5 000 tågresenärer på västra stambanan drabbades av förseningar på söndagen.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2012

Men de hade tur i oturen. På få platser i Sverige finns möjligheten att leda om tågtrafik lika smidigt som där förseningarna uppstod.

Ett elfel mellan Järna och Gnesta i Sörmland gjorde att ingen tågtrafik längre kunde passera den delen av västra stambanan på söndagskvällen. Hela 27 tåg påverkades. Bara ett blev kvar på sträckan och resenärerna slussades vidare med buss.

Annons

– Fördelen med X 2000 är att man lätt kan vända eftersom man har förarhytter i båda ändar, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour.

Tur i oturen är också att det är tätt med järnvägsspår i regionen. Både tågen till Stockholm söderifrån och tågen ut från huvudstaden söderut kunde ledas om via Eskilstuna, Västerås och Nyköping.

Dan Olofsson kunde inte svara på hur stora förseningarna skulle bli. Omdirigeringarna av tågen mellan Göteborg och Stockholm medförde den längsta omvägen – en timme längre i normaltrafik.

– Men nu kommer det att vara trångt på banan så det kommer nog att ta längre tid.

Bussar stod körklara i Katrineholm för att rycka in om SJ behövde "lätta på trycket på banan".

Trafikverket räknade med att elfelet skulle vara helt avhjälpt klockan 23 på kvällen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons