Annons

Tusenårig vikingaskatt funnen i Täby

Arkeologer har funnit en tusen år gammal silverskatt i Täby. Fyndet som innehåller mynt och smycken från vikingatiden beskrivs som mycket välbevarat.
Arkeologi • Publicerad 10 november 2020
Totalt innehöll skatten åtta halsringar av silver, två armringar, en ring, två pärlor och tolv mynthängen, det vill säga mynt som använts som hängsmycken.
Totalt innehöll skatten åtta halsringar av silver, två armringar, en ring, två pärlor och tolv mynthängen, det vill säga mynt som använts som hängsmycken.Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer
En rad olika smycken hittades på samma ställe.
En rad olika smycken hittades på samma ställe.Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer/TT
Ett av de arabiska silvermyntet avslöjar att vikingarna haft direkta eller indirekta handelsförbindelser med den muslimska världen.
Ett av de arabiska silvermyntet avslöjar att vikingarna haft direkta eller indirekta handelsförbindelser med den muslimska världen.Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer/TT

Det var i augusti som arkeologerna gjorde fyndet på en över tusen år gammal vikingatida gård i Viggbyholm, norr om Stockholm. Arkeologerna undersökte platsen med metalldetektor som plötsligt gav kraftigt utslag.

– När vi grävde hittade vi en keramikurna och såg att det låg en halsring överst. När jag försiktigt började lyfta ut halsringen såg jag att det låg en till under och sen en till och en till. Det kändes som att de aldrig skulle ta slut, säger Maria Lingström.

Annons

Totalt innehöll skatten åtta halsringar av silver, två armringar, en ring, två pärlor och tolv mynthängen – mynt som använts som hängsmycken.

– Allting var i ett sådant otroligt skick att det var som om det vore nedlagt i går, säger hon.

Men i själva verket gömdes skatten för drygt 1 000 år sedan. Forskarna tror att den har gömts under golvbrädorna i ett av de drygt 20 husen man funnit på gården, men man vet inte varför någon har grävt ner den.

– Den klassiska tolkningen är att den är nedlagd i samband med krig och konflikter, säger Lingström.

Flera av mynten kommer från olika platser runt om i Europa. Ett av de europeiska silvermynten kommer från Normandie i Frankrike och är mycket ovanligt. Denna mynttyp dateras till 900 efter Kristus och är hittills endast känd från två äldre teckningar.

Bland mynten finns även fem arabiska silvermynt, som troligen har kommit till Skandinavien via mellanhänder.

– Det visar på det fantastiska kontaktnät som man hade under vikingatiden. På en liten udde här i Östersjön så hade man kontakter med både de brittiska öarna och Tyskland och sen indirekt ner mot Mellanöstern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons