Annons

Tusen strandsattes i nationalpark efter oväder

Omkring tusen personer strandsattes i nationalparken Death Valley i Kalifornien på fredagen då störtskurar orsakat översvämningar. På lördagen sjönk vattennivån och många kunde eskorteras därifrån.
USA • Publicerad 6 augusti 2022
Ett 60-tal fordon i nationalparken Death Valley fastnade efter störtskurarna.
Ett 60-tal fordon i nationalparken Death Valley fastnade efter störtskurarna.Foto: National Park Service/AP/TT

"För närvarande finns det inga rapporterade strandsatta besökare på parkens vägar och inga rapporterade skador", står det på nationalparkens hemsida.

Området, som ligger nära gränsen till delstaten Nevada, fick över 37 millimeter regn på fredagen vilket parkanställda beskriver som "nära en årsnederbörd på en morgon". Fredagens nederbörd motsvarar omkring 75 procent av den genomsnittliga årsnederbörden på 48 millimeter och är mer än vad som tidigare har uppmätts för en hel augustimånad.

Annons

Regnet ledde till översvämningar och alla vägar in eller ut ur nationalparken stängdes. Omkring 60 fordon fastnade i skräp som regnvattnet fört med sig och omkring 500 parkbesökare och lika många anställda fastnade inne i nationalparken.

På lördagen har undersökningar från luften pågått för att säkerställa att det inte finns några strandsatta fordon i avlägsna områden.

Det var den andra stora översvämningen i nationalparken den här veckan. Flera vägar stängdes i måndags då de täcktes av lera och skräp efter översvämningar i området.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons