Annons

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Turkmenistan • Publicerad 10 juni 2023
Turkmenistans diktator Serdar Berdymuchamedov lovar att stoppa all rökning i landet inom två år. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Serdar Berdymuchamedov lovar att stoppa all rökning i landet inom två år. Arkivbild.Foto: Alexey Danichev/Sputnik/Kreml/AP/TT

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

Berdymuchamedov, som tog över ledarposten från sin far för ett drygt år sedan, meddelar att en "kompromisslös kamp mot rökningen i landet" är att vänta. Det innebär en hårdare bekämpning av illegal tobaksimport, samt av vattenpipor och e-cigaretter.

Annons

Det finns sedan tidigare strikta regler kring rökning i Turkmenistan, där det är förbjudet att röka på offentlig plats och att göra reklam för tobaksprodukter. Endast statens egna butiker har tillåtelse att sälja cigaretter.

I samband med Berdymuchamedovs tillkännagivande sade sig landets myndigheter ha gripit omkring 20 unga män – misstänkta smugglare – vid gränsen. En av dessa har fått be om ursäkt i statlig tv för att han har lagt upp ett filmklipp på Instagram där han röker vattenpipa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons