Annons

Turkiet sparkar centralbankschef – igen

Turkiets centralbankschef har fått sparken. Murat Uysal fick bara ha jobbet i 16 månader, och ersätts nu av exfinansministern Naci Agbal, meddelar president Recep Tayyip Erdogan i ett dekret.
Turkiet • Publicerad 7 november 2020
Valutakurser vid ett växlingskontor i Istanbul. Lirans fall är ett av den turkiska centralbankens stora problem. Arkivbild.
Valutakurser vid ett växlingskontor i Istanbul. Lirans fall är ett av den turkiska centralbankens stora problem. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Någon anledning anges inte, rapporterar nyhetsbyråer, men den turkiska liran har i år sjunkit till nya rekordlåga nivåer.

Mot exempelvis USA-dollarn och svenska kronan har liran i år fallit ungefär 30 procent. Och fallet har fortgått under flera centralbankschefer de senaste åren. För fem år sedan fick man ge tre kronor för en lira, nu är de båda valutorna lika mycket värda.

Annons

I hopp om att hejda fallet höjdes styrräntan från 8,25 till 10,25 procent i september. Men trots att det är en nivå högt över många andra länders fungerade inte greppet, och finansmarknaderna reagerade med besvikelse när räntan inte höjdes igen i oktober.

Erdogan sade nyligen att Turkiet kämpar mot en "djävulstriangel av räntor, valutakurser och inflation".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons