Annons

Turbulent börskurs för Bokusgruppen

Det var kraftiga kursrörelser när handeln med aktierna i Bokusgruppen kom i gång på First North.
Kursen för Akademibokhandelns och Bokus ägare har pendlat mellan 39 och 48:50 kronor, vilket innebär ett börsvärde totalt på 630-780 miljoner kronor.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2021
Bokusgruppen, med Akademibokhandeln, värderas till 630-780 miljoner kronor första handelsdagen på First North-listan. Arkivbild
Bokusgruppen, med Akademibokhandeln, värderas till 630-780 miljoner kronor första handelsdagen på First North-listan. ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Då det rör sig om en så kallad särnotering, där Bokusgruppens aktier delats ut till industrigruppen Volatis ägare, finns inget riktpris att förhålla sig till.

Ledordet som First North-noterat bolag är digital tillväxt, enligt Bokusgruppens vd Maria Edsman.

Annons

– Vi vill kunna använda de stabila kassaflöden vi genererar till att i högre grad investera i framtida tillväxt, än vad vi kunde göra som en del av Volati, säger hon till TT.

En milstolpe

Ett annat motiv till avknoppningen har varit att skapa bättre utrymme för kommunikation på marknaden om vad Bokusgruppen vill göra, enligt Maria Edsman, som beskriver noteringen på First North-listan som en milstolpe.

Erik Penser Bank, som deltog som rådgivare i noteringen, har i en analys värderat Bokusgruppen till 890-910 miljoner kronor, vilket motsvarar en kurs på 55-56 kronor per aktie.

"Bolagets affärsmodell är mycket kassaflödesgenererande, vilket kommer ge utrymme för ökande digitala investeringar som ska driva tillväxt framöver, men också en successivt stigande utdelning. Man ska också öka andelen försäljning av övrigt sortiment, en kategori som har högre marginaler än böcker", skriver Erik Penser Bank i sin analys.

Fart på onlineaffären

Pandemin har pressat verksamheten, men har även fått fart på onlineaffären.

Butiksförsäljningen tappade 19 procent under årets första kvartal. Intäkterna från de digitala kanalerna steg samtidigt 37 procent. Totalt steg intäkterna till 462 miljoner kronor, från 444 miljoner samma period i fjol.

Rörelseresultatet blev en förlust på 13 miljoner kronor, sämre än förlusten på 9 miljoner kronor första kvartalet 2020.

Fakta: Siktar på ökad lönsamhet och tillväxt

Beslutet om att dela ut Bokusgruppen till Volatis ägare och notera aktien på First North fattades på en stämma i slutet av april i år. Bokusgruppen är en ledande aktör inom svensk bokhandel, med varumärken som Bokus, Bokus Play och Akademibokhandeln.

Bolaget har i samband med noteringen kommunicerat följande finansiella mål:

Ökad nettoomsättning med i snitt 10 procent per år på 3-5 års sikt

Öka omsättningen i fysiska butiker i linje med ekonomins tillväxt i allmänhet

Få upp lönsamheten till en ebita-marginal på 6 procent på 3-5 års sikt

Källa: Bokusgruppen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons