Annons

Tullen: "Sverige har en opioidepidemi"

Över 3,6 miljoner tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol har beslagtagits av tullen de fyra senaste åren.
Är Sverige på väg att följa i USA:s fotspår?
Brott • Publicerad 13 februari 2020
Förra året beslagtog tullen i hela landet över 973|000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Arkivbild.
Förra året beslagtog tullen i hela landet över 973|000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
"Jag och många med mig är övertygade om att Sverige har en opioidepidemi", säger Oscar Lindvall, sektionschef på Tullverket i Region Syd. Arkivbild.
"Jag och många med mig är övertygade om att Sverige har en opioidepidemi", säger Oscar Lindvall, sektionschef på Tullverket i Region Syd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I oktober 2017 utlyste USA:s president Donald Trump ett nationellt medicinskt nödläge med anledning av landets opioidepidemi, som årligen kräver tusentals liv genom överdoser av främst heroin, fentanyl och morfin.

Även i Sverige har vården slagit larm om att framför allt fler unga personer än tidigare söker hjälp för beroende av smärtstillande opioider. Nu ser Tullverket en oroande utveckling vad gäller smugglingen av tramadoltabletter, som är en syntetisk opioid och besläktad med heroin och morfin.

Annons

– Jag och många med mig är övertygade om att Sverige har en opioidepidemi. Det finns en efterfrågan på de här tabletterna och därför smugglas det in, säger Oscar Lindvall, sektionschef för Tullverket i Region Syd, till TT.

Ministern: "Inte varnat"

Socialminister Lena Hallengren (S) vill ännu inte tala om en annalkande opioidkris.

– Från Folkhälsomyndighetens sida så har man ännu inte varnat stort för det. Men det är klart att tittar vi på vår omvärld så vet vi att den risken skulle kunna finnas och det är klart att vi bevakar den, säger Hallengren.

Förra året beslagtog tullen i hela landet över 973 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet, vilket kan jämföras med närmare 496 000 tabletter 2018. Rekordåret för tramadol under 2010-talet är över 1,3 miljoner beslagtagna tabletter 2017 och totalt de fyra senaste åren har tullen stoppat över 3,6 miljoner tabletter från att smugglas in till Sverige.

– Det finns personer som tar in det via lastbilar och bilar och sedan fördelas det här. Vi tar så stora mängder att det är till för vidareförsäljning. Det är knappast frågan om eget bruk, säger Lindvall.

Läkemedlet är starkt beroendeframkallande och ofta är det unga människor som missbrukar det.

– Om man ska introduceras till ett missbruk är det en lägre tröskel att stoppa i sig en tablett i munnen jämfört med något annat, säger Lindvall.

För langarna är förtjänsten stor.

– En tramadoltablett på 200 milligram kan kosta runt 50 kronor i försäljningsledet och man kan räkna med 30 kronor i förtjänst per tablett, även om det beror på vem man säljer till.

"Väldigt grova beslag"

Framför allt smugglas tramadol in i Sverige via Öresundsbron och hamnarna i Helsingborg och Ystad. Tullen i Region Syd hittade närmare 620 000 tramadoltabletter i fjol.

Annons

När det gäller narkotika och narkotikaklassade läkemedel ser Tullverket generellt en större ökning av beslag i post- och kurirflödet.

– Och det är inget småplock, utan det är väldigt grova beslag som vi frekvent gör i det här flödet, säger Oscar Lindvall.

Totalt gjorde tullen i hela landet 7 500 narkotikabeslag under fjolåret, vilket är en rekordhög nivå för myndigheten. En bidragande orsak är att Tullverket har fått större budget och därför kan göra fler kontroller, en annan är att smugglingen av droger till Sverige ökar.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs fel tidpunkt för när Trump utlyste ett nationellt medicinskt nödläge.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons