Annons

Tullar kan öka invandring och burritopriser

Ekonomi • Publicerad 3 juni 2019
Amerikanska Chipotle Mexican Grill planerar att höja priserna om Trump gör allvar av hotet om tullar på mexikanska varor.Foto: Don Ryan

Om USA gör allvar av hotet om strafftullar mot Mexiko skulle det snarare öka än minska flödet av migranter över den mexikanska gränsen till USA, säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard i väntan på att förhandlingarna mellan länderna ska inledas i Washington.

Mexiko är den största exportören av jordbruksprodukter till USA. Under 2018 köpte USA mexikanska grönsaker, främst avokado, för mer än 8 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 76 miljarder kronor.

Annons

Amerikanska Chipotle Mexican Grill som serverar snabbmat med en mexikansk twist räknar med att de aviserade tullarna på 5 procent skulle innebära att kedjans marginaler sjunker med 20-30 procent.

För att tackla de ökade kostnaderna i form av bland annat dyrare avokado räknar kedjan med att höja burritopriserna med cirka 5 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons