Annons

Tuff start för Truss – kritisk kongress väntar

Med mindre än en månad på premiärministerposten kämpar Storbritanniens Liz Truss i motvind. Redan första dagen på Tories kongress pressas hon om sin kontroversiella ekonomiska politik, och möts av kritik inifrån partiet.
Storbritannien • Publicerad 2 oktober 2022
Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng till vänster och den brittiska premiärministern Liz Truss på Konservativa partiets kongress som inleddes i Birmingham på söndagen.
Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng till vänster och den brittiska premiärministern Liz Truss på Konservativa partiets kongress som inleddes i Birmingham på söndagen.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Demonstranter med masker i papier-maché föreställande den brittiska premiärministern Liz Truss till höger, och biträdande premiärminister Therese Coffey till vänster protesterar mot regerings politik utanför regeringspartiet Tories kongress i Birmingham
Demonstranter med masker i papier-maché föreställande den brittiska premiärministern Liz Truss till höger, och biträdande premiärminister Therese Coffey till vänster protesterar mot regerings politik utanför regeringspartiet Tories kongress i BirminghamFoto: Jacob King/AP/TT

Kongressen i Birmingham inleddes på söndagen och den kommer att pågå i fyra dagar. Den följer på en vecka med växande motgångar för Truss, och spekulationer har väckts om att hennes ledarskap kan komma att ifrågasättas. Även finansminister Kwasi Kwartengs ställning kan bli föremål för diskussion.

Kritiken mot Truss kommer från oppositionen, vanliga britter som är arga över ökade kostnader, men även från konservativa Toryledamöter som motsätter sig Truss kontroversiella budgetförslag med stora skattesänkningar.

"Diskuterade inte med regeringen"

Annons

Truss pressades på söndagen av BBC om förslaget att sänka marginalskatten för höginkomsttagare till 40 procent från dagens 45 procent. Hon sade till kanalen att hon står fast vid förslaget och påpekade att det ingår i ett större paket som går ut på att sänka skatterna och förenkla det brittiska skattesystemet.

På en direkt fråga från BBC:s programledare om förslaget att sänka skatten från 45 till 40 procent hade förankrats hos övriga regeringen svarade premiärministern med ett klart och tydligt nej.

– Nej. Det var ett beslut som finansministern fattade.

Uttalandet har tolkats som ett försök att distansera sig från beslutet att hålla förslaget endast mellan henne själv och finansministern.

En av dem som reagerade var partikollegan Nadine Dorries, som anklagar Truss för att "slänga (Kwarteng) under bussen första dagen på konferensen".

I BBC-intervjun medgav dock Truss att skattesänkarförslaget och det paket som det ingår i kunde ha förankrats bättre innan det presenterades.

En opinionsundersökning från Yougov i fredags visar att 51 procent av britterna anser att Truss borde avgå, och 54 procent anser att finansminister Kwasi Kwarteng bör göra det. Tidigare i veckan visade opinionsmätningar att stödet för Labourpartiet ligger på rekordnivåer.

Arga britter protesterar

Labour har krävt att Truss ställer in Torykongressen och i stället sammankallar parlamentet med anledning av krisen.

Britter som är arga över höga elkostnader och regeringens hantering av de skenande levnadskostnaderna demonstrerade i London och Birmingham i lördags. Fler demonstrationer är planerade under kongressen.

Programmet för Torykongressen har bantats vad gäller firande och festligheter, med anledning av drottning Elizabeths bortgång nyligen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons