Annons

Lundqvist: "Nu kan jag börja finjustera"

En tuff och intensiv match mot ett skickligt Tjeckien.
Det var precis vad Henrik Lundqvist ville ha i sin första hockeymatch på en månad.
Ishockey • Publicerad 4 maj 2019
"Det här var något att bygga på", säger Tre Kronors Henrik Lundqvist efter sin första match på en månad.
"Det här var något att bygga på", säger Tre Kronors Henrik Lundqvist efter sin första match på en månad.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tjeckien forcerade fram direkt efter nedsläpp och det tog bara 19 sekunder innan Dominik Simon hade skickat iväg ett lurigt backhandsskott, till synes inte allt för hårt men tillräckligt för att Lundqvist fick titta sig omkring.

Starten visade sig bara vara början.

Annons

Efter Simons luriga skott följde flera lägen, bland annat genom Hynek Zohorna och David Tomasek. För varje chans ökade ljudnivån i arenan i Brno och till slut - efter 7.04 - brast det fullkomligt för hemmapubliken.

Backen David Sklenicka lade ner pucken från blå, Dmitri Jaskin fick tag på den och skickade in 1–0-målet via stolpen och Lundqvists ena benskydd.

"Chockad"

– Jag tänkte just på hur studsen var. Jag vet inte om vi har sådana mål där borta, den där halvbågen vid stolpen som gör att den kan studsa så när den missar mål. Jag var helt chockad att den kom ut på den sidan, säger Tre Kronors målvakt.

– Det var många fel på en gång där men det kändes, när den gick utanför mitt skydd, att den skulle gå ner i hörnet men med just den där bågen som är på målet kom den rätt ut i stället. Det var lite snöpligt.

Tjeckien fortsatte sedan att ösa på och i två perioder ställdes Henrik Lundqvist inför flera situationer.

Men det var också precis vad han hade hoppats på.

– Den här matchen var viktig för att få lite referenser när jag inte har spelat på en månad. Nu har jag ett game som jag kan jobba på, tänka på. Men överlag kändes det så som jag hoppades att det skulle göra.

TT: Vad tar du med dig?

– När man spelar match tycker jag att man påminner, förstärker de grejer som man gör bra, som har varit bra. Höjden jag har när jag står, tålamodet... det är samma grejer. När man inte har spelat på ett tag är det lättare att glömma det där men det här var något att bygga på, säger han.

Snabb revansch

Jaskins mål stod sig fram till slutet av matchen och med Lundqvist på bänken satte Ondrej Palat Tjeckens andra mål och Jakub Voracek ökade på till 3–0 i tom bur.

Annons

Efter 0–3-förlusten väntar nu Finland på söndagen, den sista matchen i Carlson Hockey Games, innan det blir två lediga dagar inför VM i Bratislava.

Och redan i första matchen i Slovakien, den 10 maj, får Tre Kronor chans för revansch. Då väntar en ny duell mot Tjeckien.

Om det blir Henrik Lundqvist eller Jacob Markström som spelar då är något som bara förbundskapten Rikard Grönborg vet.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons