Annons

TSMC klår förväntningarna

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2022
Halvledartillverkaren TSMC från Taiwan går bättre än väntat och satsar stort på nya anläggningar. Arkivbild
Halvledartillverkaren TSMC från Taiwan går bättre än väntat och satsar stort på nya anläggningar. ArkivbildFoto: Chiang Ying-ying AP/TT

Den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC klådde förväntningarna under fjärde kvartalet 2021.

Underleverantören till tillverkare av allt från mobiltelefoner till bilar och tv-apparater höjer samtidigt ribban för 2022.

Annons

Totalt räknar TSMC nu med kapitalinvesteringar på 40-44 miljarder USA-dollar 2022. Det handlar nya stora produktionsanläggningar, bland annat i Japan och USA, där man satsar på produktion av halvledare – som blivit en bristvara i den oväntat snabba återhämtningen efter det att pandemin slog till 2020.

Nettovinsten för kvartalet som avslutades i december i fjol lyfte med 16 procent till 166 miljarder taiwanesiska dollar (motsvarande 54 miljarder kronor). Det kan jämföras med en snittprognos på 161 miljarder taiwanesiska dollar.

Försäljningen lyfte till rekordnivån 438 miljarder taiwanesiska dollar, vilket även det var mer än väntat.

För 2022 räknar TSMC med att försäljningen fortsätter uppåt med omkring 25 procent, räknat i USA-dollar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons