Annons

Trumps finanschef till fängelse

Allen Weisselberg, tidigare finanschef för familjeföretaget Trump Organization, får sitta fem månader i fängelse. Men domaren har redan ångrat det låga straffet.
USA • Publicerad 10 januari 2023
Trump Organizations förre skattechef Allen Weisselberg i rätten på tisdagen.
Trump Organizations förre skattechef Allen Weisselberg i rätten på tisdagen.Foto: Curtis Means/AP/TT

Weisselbergs straff slogs fast på tisdagen, men hade i praktiken bestämts efter en uppgörelse i augusti i fjol. När domen förkunnades sade domaren Juan Manuel Merchan att han ångrar uppgörelsen och att Weisselberg borde ha fått ett strängare straff.

– Jag sviker inte ett löfte, men efter att ha hört vittnesutsagor anser jag att ett hårdare straff vore berättigat, säger han.

Annons

Uppgörelsen gjordes mot att Weisselberg vittnade mot sin arbetsgivare i den rättegång där Trump Organization stod åtalat för skattebrott. Merchan säger att han framförallt reagerat på att Weisselberg erkände att han hade betalat sin fru 6 000 dollar för arbete hon inte utfört, så att hon skulle kunna få sjukförsäkringsförmåner.

Allen Weisselberg erkände att han tagit emot förmåner värda 1,7 miljoner dollar från företaget – som hyror, bilbetalningar och skolavgifter – utan att ha skattat för dem. Han riskerade som mest 15 års fängelse för brotten.

Weisselberg är fortfarande anställd inom Trump Organization, om än tjänstledig, och får enligt AP fortsatt lön i mångmiljonklassen. Han har dock redan förts till fängelset på Rikers Island utanför Manhattan, 8 kilometer från Trump Organizations huvudkontor i Trump Tower.

Bolaget dömdes i december för skattebrott, bland annat för att ha undvikit förmånsbeskattning för höga chefers hyresfria lägenheter och lyxbilar. Dom i det målet kommer på fredag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons