Annons

Floydliknande fall upprör i USA

Fallet har likheter med George Floyds och skapar rubriker i USA: svarte Daniel Prude blev medvetslös under ett polisingripande i Rochester i New York och avled en vecka senare.
New Yorks delstatsåklagare utreder fallet.
USA • Publicerad 3 september 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT
En demonstration mot rasism i Washington DC där bland annat George Floyds minne hedras.
En demonstration mot rasism i Washington DC där bland annat George Floyds minne hedras.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Det dödliga ingripandet skedde i mars, men har först nu offentliggjorts av Prudes familj och aktivister. Inspelningar från polisernas kroppskameror visar hur 41-åringen förses med huva och handfängsel och av polis tvingas ligga på marken med ansiktet nedåt.

Organisationen Free the People Roc kräver att någon ställs till svars för det de kallar mordet på Daniel Prude.

Annons

– Han behandlades omänskligt och ovärdigt, säger Ashley Gantt från organisationen enligt tidningen USA Today.

– De här poliserna dödade en människa och de patrullerar fortfarande på våra gator.

Började protestera

I Prudes fall var det hans bror som ringde polis och bad om hjälp, eftersom brodern var psykiskt instabil. När polis kom till platsen var 41-åringen naken ute på gatan. Han var till en början medgörlig, men började sedan protestera. Det var då han tvingades ner på marken, där han hölls kvar och efter flera minuter slutade andas.

En vecka senare avled han på sjukhus, när den livsuppehållande behandlingen avslutades. En obduktion slog fast att han också hade små mängder av den hallucinogena drogen PCP i blodet.

– Jag ringde och bad om att min bror skulle få hjälp, inte att han skulle lynchas, sade brodern Jod Prude till medier i onsdags.

Delstatsåklagare har utrett fallet sedan i april.

Trump vill strypa anslag

Fallet med George Floyd, som dog under ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj, fick landsomfattande protester mot rasism och rättsväsendets övervåld mot svarta att blossa upp. I vissa fall har protesterna urartat i plundring och upplopp.

USA:s president Donald Trump hotade på torsdagen att skära ner på federala anslag till det han kallar "laglösa" städer som skakats av protester – däribland Seattle, Portland, New York och Washington DC.

"Min regering kommer inte att låta statliga skattepengar finansiera städer som låter sig förfalla till laglösa områden", står det i ett pm från Vita huset.

Bakgrund: Protester och polisvåld mot svarta i USA

USA har de senaste månaderna skakats av protester mot diskriminering och rättsväsendets övervåld mot svarta. På många platser har aktivister krävt att hela polissystemet läggs ned, eftersom de anser att underliggande rasism gör att kåren är bortom räddning. På andra platser ställs krav på mindre polisbudgetar och mindre befogenheter.

Vissa städer har hörsammat kraven och aviserat krympta polisbudgetar.

Parallellt diskuteras lagar som beskrivs som polisreformer i såväl kongressen som flera delstatsstyren. Och monument och statyer av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter har fallit, i synnerhet statyer av sydstaternas förgrundsgestalter.

Här är några uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i år:

23 augusti 2020: Polisen skjuter 29-årige Jacob Blake, inför hans tre barn, med sju skott i ryggen i samband med att Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Tillståndet för Blake är stabilt, men han kommer troligen inte att kunna gå igen.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts i ryggen av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan Floyd blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky.

13 mars 2020: 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylor skjuts ihjäl i tumultet efter att tre poliser slår in dörren till hennes lägenhet i Louisville i Kentucky. Polis hävdar att de tog sig in med anledning av en narkotikautredning men de två personer utredningen kretsade kring hade redan gripits.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons