Annons

Trudeau om lastbilsdådet: "Terrorattack"

Kanada • Publicerad 8 juni 2021
Foto: Brett Gundlock/AP/TT

Lastbilsattacken mot en muslimsk familj i London i kanadensiska Ontario i måndags kväll, då fyra personer dödades, har kallats för ett hatbrott av polisen. Nu säger premiärminister Justin Trudeau att det var en terrorattack.

– Dödandet var ingen olycka. Det här var en terrorattack, motiverad av hat, som träffade samhället rakt i hjärtat, säger Trudeau i parlamentet.

Annons

En 20-årig man som misstänks ha kört lastbilen greps senare vid ett köpcentrum sju kilometer från brottsplatsen. Polisen sa redan då att en terrorstämpling kunde vara aktuell, efter att de analyserat mannens aktiviteter på sociala medier.

Stadens borgmästare Ed Holder uppger att de döda är en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka – tre generationer av samma familj. Ett nioårigt barn överlevde men med kritiska skador.

– Jag ska tala klarspråk, detta var ett massmord riktat mot muslimer, mot Londonbor, motiverat av ett obeskrivligt hat, sade Holder under en presskonferens strax efter dådet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons