Annons

Trots farorna – brandskum fortfarande vanligt

Svenska bränder släcks ofta med skum som innehåller giftiga ämnen, visar en granskning av tidningen Sveriges Natur.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har avrått från all användning av släckskum i flera år.
Brand • Publicerad 5 juni 2019
Giftigt PFAS-haltigt brandskum är fortfarande vanligt inom räddningstjänsten. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Poly- och perfluerade alkylsubstanser (PFAS) är en grupp av över 4 700 miljögifter som bryts ned mycket långsamt, eller inte alls.

Endast ett PFAS-ämne, PFOS, är i dag förbjudet. Släckskum med andra PFAS-ämnen används fortfarande. Detta trots att MSB sedan 2016 avråder från all användning av släckskum, i de fall där släckvattnet inte kan samlas upp.

Annons

– Vi formulerade oss så och tänkte att då skulle alla förstå att man i princip inte ska använda skum. För hur ska någon kunna samla upp allt? Det går inte, säger Bo Andersson på MSB till .

2016 beräknade Naturvårdsverket att omkring 300 000 svenskar kan ha exponerats för PFAS över gränsvärdena genom dricksvattnet. Siffran väntas stiga.

Varje år används 50 000 liter släckskum med PFAS. Hur ofta det används varierar i olika delar av landet – exempelvis har Södertörns brandförsvar i Stockholm kraftigt minskat användningen, medan Norrtäljes räddningstjänst ökat sin.

Enligt Bo Andersson behövs skum ytterst sällan – till exempel när kemiska industrier brinner.

– Det finns ingen anledning att använda skum i bilbränder eller lägenhetsbränder, men tyvärr används det fortfarande så på vissa håll i landet, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons