Annons

London väntar på politiskt mirakel

Fotbollsmiraklet på Anfield tycks behöva följas av ett mirakel i Westminster om det brittiska parlamentet ska kunna enas om brexit.
Än så länge går det fortsatt trögt i förhandlingarna mellan regering och opposition.
Brexit • Publicerad 8 maj 2019
Theresa May på väg till onsdagens frågestund i underhuset.
Theresa May på väg till onsdagens frågestund i underhuset.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Några genombrott kom inte i diskussionerna i tisdags mellan företrädare för den konservativa regeringen och oppositionen inom Labour.

Utsikterna för några framsteg på onsdagen tycks heller inte vara stora.

Annons

– Vi är miltals ifrån en kompromiss som skulle kunna få stöd av Labours parlamentsledamöter, säger en Labour-källa till tidningen The Times.

"Beskedet att Storbritannien kommer att hålla EU-val bekräftar att de partiöverskridande samtalen om brexit inte är på väg någonstans särskilt snabbt. Det här ger också ny uppmärksamhet åt ifrågasättandet av (premiärminister Theresa) Mays ställning", konstaterar en analytiker från banken ING enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fotboll i parlamentet

Parterna uppges fortsatt stå långt från varandra kring frågan om en framtida tullunion med EU och en eventuell ny folkomröstning för att bekräfta en uppgörelse.

I parlamentets underhus ägnade sig samtidigt partiledarna på onsdagen mest åt att plocka poänger på fotbollsmetaforer, efter Liverpools vändning mot Barcelona i Champions League i tisdags.

– Premiärministern kanske kan ta lite råd från (Liverpool-tränaren) Jürgen Klopp om hur man fixar ett bra resultat i Europa, sade Labours Jeremy Corbyn.

– Fast är det något som Liverpools seger visar så är det att när alla säger att det är över och de europeiska motståndarna verkar ha överhanden och klockan tickar ner så kan vi fortfarande lyckas om vi bara jobbar tillsammans, kontrade May.

Ingen ny omröstning?

Premiärministern är fortsatt ovillig att acceptera en ny folkomröstning, ens för att bekräfta en eventuell brexituppgörelse mellan partierna.

– Jag anser fortfarande, precis som jag alltid gjort, att vi borde genomföra resultatet från den första folkomröstningen. Vi arbetar för en uppgörelse som kan få stöd här i underhuset, fastslog hon.

May har lovat att avgå när den "nuvarande fasen" av brexitprocessen är klar. Hennes motståndare tycker att det räcker redan nu, inte minst efter Konservativa partiets usla resultat i förra veckans lokalval. Fast det vill inte May lyssna på.

– Det här handlar inte om mig. Om det skulle göra det, och om hur jag röstar, då skulle vi redan ha lämnat EU för länge sedan, sade premiärministern i London.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons