Annons

Treåring hade leukemi – fick Alvedon

Sjukvård • Publicerad 4 juni 2019
Barnsjukhuset i Uppsala får kritik för behandlingen av en cancersjuk treåring. Arkivbild.
Barnsjukhuset i Uppsala får kritik för behandlingen av en cancersjuk treåring. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akademiska barnsjukhuset i Uppsala får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att inte ha gett en treåring tillräcklig vård, skriver . Familjen sökte vid tre tillfällen vård på barnakuten för barnets smärtor. Samtliga besök slutade med att de blev hemskickade med rådet att ge barnet Alvedon, trots att föräldrarna var mycket oroliga och ville att vården skulle ta blodprov för att utesluta blodcancer.

Efter en månad försämrades barnets tillstånd. Pojken fick då intensivvård och smärtorna i kroppen visade sig vara leukemi.

Ivo gör bedömningen att barnakuten systematiskt bemannas av nyutexaminerade läkare som själva ansvarar för patienterna, utan handledning. Kritiken riktas därför mot sjukhuset, inte mot de enskilda läkarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons