Annons

Treåring hade gasbinda i svalget i en månad

En treårig flicka hade en kvarglömd gasbinda i svalget i nästan en månad efter en operation. Flickan luktade illa och ville inte äta eller dricka. Men orsaken upptäcktes inte förrän hon spydde upp gasbindan.
Vård • Publicerad 10 augusti 2022
En sköterska märkte vid operationen att en gasbinda saknades. Men sjukhuset sa inget till föräldrarna, och flickan skickades hem ändå. Nu granskas händelsen av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
En sköterska märkte vid operationen att en gasbinda saknades. Men sjukhuset sa inget till föräldrarna, och flickan skickades hem ändå. Nu granskas händelsen av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Flickan hade haft polyper i näsan, och fick dem bortopererade på ett specialistsjukhus i Göteborg.

Redan under operationen märkte en sköterska att en liten gasbinda saknades. Det framgår av en lex Maria-anmälan som Capio nu gjort, skriver Göteborgs-Posten.

Annons

Kirurgen letade efter gasbindan, men kunde inte hitta den. Flickan skickades hem ändå, med sina föräldrar. Men hon mådde inte bra.

– Det rann jättemycket snor. Det var som två strängar hela tiden, säger hennes pappa till GP.

Flickan blev inte bättre. Föräldrarna fick ta henne till flera besök i den allmänna vården, som Capios specialistsjukhus nu hänvisade till. Det blev långa och påfrestande läkarundersökningar, utan resultat.

– Hon sa hela tiden "inte halsen, inte halsen", säger flickans pappa.

Till sist kräktes flickan själv upp en liten boll av gasbinda.

Föräldrarna hade inte fått veta att en gasbinda saknades, och det är oklart om specialistsjukhuset berättat det för den allmänna vården.

Händelsen kommer att granskas av Inspektionen för vård och omsorg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons