Annons

Brandkaos i Kalifornien: "Orten brinner ned"

Tre stora bränder rasar i amerikanska Kalifornien. Den så kallade Creekbranden är fortfarande helt utom kontroll.
USA • Publicerad 8 september 2020
En brandman bekämpar Creekbranden i närheten av Madera, norr om Fresno i Kalifornien.
En brandman bekämpar Creekbranden i närheten av Madera, norr om Fresno i Kalifornien.Foto: Noah Berger/AP/TT
Ett kraftigt rökmoln stiger bakom Huntington Lake i en bild från i lördags.
Ett kraftigt rökmoln stiger bakom Huntington Lake i en bild från i lördags.Foto: Eric Paul Zamora
En brandman startar en kontrollerad eld under bekämpningen av Creekbranden.
En brandman startar en kontrollerad eld under bekämpningen av Creekbranden.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Rök från Creekbranden i Madera.
Rök från Creekbranden i Madera.Foto: Noah Berger/AP/TT

Creekbranden i centrala Kalifornien, nordöst om Fresno, har hittills slukat 32 000 hektar. I området ligger samhället Huntington Lake, med några hundra bostäder, främst sommarhus.

Chris Donnelly är brandchef för samhällets frivilligbrandkår.

Annons

– Branden är väldigt svår. Vi är på östra fronten, säger han.

Många punktbränder

Han och hans frivilligbrandmän har bekämpat lågorna under helgen.

– De har kämpat heroiskt, och vi trodde att vi hade klarat det. Men i dag (måndag) har det varit en dålig dag. Vi har mycket punktbränder, och branden är så stor, och det finns inte tillräckligt med resurser tillgängliga, säger han.

Alla de omkring 650 boenden har evakuerats från Huntington Lake och närliggande samhällen, och enligt Donnelly är det svårt att veta om några av husen står kvar. Även frivilligbrandmännen har kallats tillbaka.

TT: Har du varit med om något liknande?

– Nej, och för att ge en bild så bildades det ett moln som steg minst 15 000 meter till stratosfären, där det bildades ett åskväder med många blixtnedslag. Det var helt svart över sjön. Lågorna som folk bekämpade var 18 meter höga. Det gör en ödmjuk, säger Chris Donnelly.

Branden rasar helt bortom kontroll och fortsätter enligt delstatens brandmyndighet Calfire att växa till följd av blåsigt väder och höga temperaturer. I skogen är många av träd döda till följd av barkborrsangrepp, vilket gör att det finns gott om lättantändligt bränsle.

Firande orsakade brand

I San Bernardino, sydost om Los Angeles, rasar en brand som orsakats av en pyroteknisk rökanordning som användes vid ett kalas för att avslöja ett ofött barns kön, enligt brandmyndigheten.

Öster om San Diego i södra Kalifornien brinner det i en nationalpark, där närmare 400 brandmän bekämpar en brand på 4 000 hektar.

På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego till följd av bränderna.

Annons

Årets brandsäsong i Kalifornien har hittills svept över 800 000 hektar, vilket enligt Cal Fire inte hänt under ett enskilt år de senaste 33 åren.

– Det slår definitivt rekord och vi är inte ens nära slutet av brandsäsongen än, säger talespersonen Lynne Tolmachoff till AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons