Annons

Tre döms för mordförsök i Helsingborg

Fängelse i 14 år, 11 år och 10 år blir påföljderna för de tre personer som för ett år var inblandade i en skottlossning mot en bil vid ett trafikljus i Helsingborg.
Brott • Publicerad 12 augusti 2022
Tre döms av Helsingborgs tingsrätt till långa fängelsestraff för mordförsök vid ett trafikljus. Arkivbild.
Tre döms av Helsingborgs tingsrätt till långa fängelsestraff för mordförsök vid ett trafikljus. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 27-årig man hade stannat sin bil vid ett trafikljus i Helsingborg när två bilar närmade sig i hög hastighet. Enligt vittnen blockerade de båda bilarna 27-åringens bil och från en tredje bil avlossade en maskerad förare sex skott varefter alla tre bilarna lämnade platsen i hög hastighet. 27-åringen överlevde och fick hjälp att ta sig till sjukhus.

Skottlossningen inträffade 19 augusti förra året. Polisen hittade den stulna bil som skytten använt i ett bostadsområde och i bilen fanns en patronhylsa som matchade de som använts vid mordförsöket, samt DNA från skytten och en kvinna.

Annons

En annan av bilarna som använts vid skottdådet hittade polisen i en biltvätt vars personal hade börjat städa den invändigt. Föraren, en 25-årig kvinna, och passageraren, en 26-årig man, greps på plats. Mannen bar skyddsväst och kniv.

Fängelse för tre

Helsingborgs tingsrätt anser det vara utrett att kvinnan och mannen följt efter offrets bil och att mannen ringt flera samtal till skytten, en 31-årig man.

En enig rätt dömer skytten för försök till mord, framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott till fängelse i 14 år.

Den 26-årige mannen döms till fängelse i elva år för försök till mord och grovt vapenbrott sedan polisen i hans telefon hittat klipp som visar att han avfyrat en halvautomatisk pistol på allmän plats.

Kvinnan döms för försök till mord och ringa narkotikabrott till fängelse i tio år.

Alla nekar

Samtliga tre förnekar brott. De har inte svarat på frågor under förundersökningen utan har först under rättegången gett sina förklaringar till åklagarens påståenden. I samtliga tre fall har tingsrätten bedömt att deras uppgifter inte är trovärdiga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons