Annons

Transnistrien vägrar hjälpa Moldavien med el

Moldavien • Publicerad 2 december 2022
Strömavbrott har drabbat Moldavien på grund av ryska bombningar av infrastruktur i grannlandet Ukraina. Arkivbild.
Strömavbrott har drabbat Moldavien på grund av ryska bombningar av infrastruktur i grannlandet Ukraina. Arkivbild.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

Moldavien har haft omfattande strömavbrott som orsakas av de ryska attackerna mot grannlandet Ukrainas kraftverk. Det nationella energibolaget Moldelectrica har kunnat återställa strömavbrotten som bland annat drabbat huvudstaden och myndigheter som utrikesdepartementet.

Men försök att förstärka energitillgång från ett kraftverk i utbrytarregionen Transnistrien, som är prorysk, bröt samman på fredagen. Mötet hölls i huvudstaden Chisinau och gällde även ytterligare bilaterala frågor. Förhandlingarna leddes av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse).

Annons

– Tyvärr har vi inte kunnat hitta en lösning på något av problemen, sade Vitalyj Ignatjev som representerar den internationellt icke erkända utbrytarregionen Transnistrien.

Elförsörjning till Moldavien från kraftverket Kucjurgan ströps i början av november.

Omkring 1 500 ryska soldater är lokaliserade i Transnistrien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons