Annons

Trafikverket satsar 45 miljoner på snabbladdare

Nu erbjuder Trafikverket investeringsstöd för att bygga 39 nya snabbladdningsstationer i norra Sverige.
Miljö • Publicerad 10 maj 2021
Trafikverket erbjuder stöd på 45 miljoner kronor för att uppföra ytterliga snabbladdningsstationer i norra Sverige. Arkivbild.
Trafikverket erbjuder stöd på 45 miljoner kronor för att uppföra ytterliga snabbladdningsstationer i norra Sverige. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Syftet är att öka användningen av elbilar för att på så vis minska trafikutsläppen. "Elektrifiering av transportsektorn är en nyckelåtgärd för att nå målen", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det totala investeringsstödet uppgår till 45,3 miljoner kronor. Ambitionen är att snabbladdarna ska placeras i anslutning till annan service som butiker och restauranger.

Annons

I fjol beviljades stöd till 20 nya laddstationer, stöd som fördelades på sju län.

I dag finns cirka 600 snabbladdningsplatser med minst 50 kilowatt i Sverige, och enligt Trafikverkets beräkningar kommer 16 nya att vara i drift före årets slut. Hittills har 59 sådana beviljats längs vägsträckor som för närvarande saknar servicen.

Totalt finns fler än 12 000 offentliga laddningspunkter i hela landet.

Enligt klimatmålen ska utsläppen från inrikes transporter – flyget ej inräknat – minska med 70 procent till 2030, jämfört med 2010.

År 2045 ska Sverige nå så kallad klimatneutralitet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons