Annons

Trafikoffer fick ta fram egna bevis

En kvinna som skadades svårt i en trafikolycka fick ta fram egna bevis för att få den andre föraren fälld.
En datorsimulering – som kvinnan betalat för själv – kunde visa att den unge mannen kört i runt 120–140 kilometer i timmen på en 60-väg när han kraschade in i kvinnans bil.
Brott • Publicerad 6 februari 2020
En kvinna som skadades svårt i en trafikolycka i Kalmar i april 2018 fick ta fram egna bevis för att få den andra föraren fälld för brott i tingsrätten. Arkivbild.
En kvinna som skadades svårt i en trafikolycka i Kalmar i april 2018 fick ta fram egna bevis för att få den andra föraren fälld för brott i tingsrätten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag hoppas att det blir mer användbart i Sverige, för det är ett enormt lidande för trafikoffer, säger kvinnan till P4 Kalmar.

Kvinnan skadades svårt i olyckan som skedde i ett mindre samhälle i Kalmar län i april 2018. På vägsträckan rådde hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen, men trots att både polispatrullen på olycksplatsen och en expert kunde konstatera att den då 18-årige mannen kört alldeles för fort lades utredningen ner.

Annons

Enligt polisen gick det inte att bevisa hur fort mannen hade kört.

Kvinnan anklagades för att ha struntat i väjningsplikten, men valde att genom sin advokat beställa en datorsimulering av olyckan.

– Det får inte gå till så här. Vi får betala det ur egen ficka, säger kvinnan till radiokanalen.

Datorsimuleringen visade att mannen hade kört i 120–140 kilometer i timmen på vägsträckan. I höstas friades hon helt från misstanke om trafikbrott och mannen, som nu är 20 år, dömdes för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons