Annons

Alla spårvagnar i Göteborg stoppade i timmar

Alla spårvagnar i Göteborg stoppades i tre timmar på grund av ett elfel vid trafikledningen. Klockan 13.35 kunde vagnarna köra igen.
Trafik • Publicerad 9 augusti 2021
Det blev trångt vid vagnhallen i Gårda när all spårvagnstrafik i Göteborg stoppats på grund av ett tekniskt fel på trafikledningscentralen. Vagnarna parkerades av säkerhetsskäl vid Göteborgs spårvägars vagnhallar.
Det blev trångt vid vagnhallen i Gårda när all spårvagnstrafik i Göteborg stoppats på grund av ett tekniskt fel på trafikledningscentralen. Vagnarna parkerades av säkerhetsskäl vid Göteborgs spårvägars vagnhallar.Foto: Jan Samuelsson/TT
Drottningtorget nära centralstationen i Göteborg vid lunchtid på måndagen. Många spår, inga vagnar.
Drottningtorget nära centralstationen i Göteborg vid lunchtid på måndagen. Många spår, inga vagnar.Foto: Jan Samuelsson/TT

Problemet uppstod klockan 10.30 när det skulle göras en service på reservsystemet för elförsörjning till trafikledningscentralen.

– När servicen påbörjades, gick säkringarna för den inkommande strömmen, säger Robert Lindberg, pressansvarig på Göteborgs spårvägar.

Annons

Trafikledningscentralen blev alltså strömlös, och som följd av det kunde spårvagnstrafiken varken ledas eller övervakas. Trafiken stoppades därför av säkerhetsskäl.

Ont om bussförare

Förarna fick instruktion om att släppa av alla passagerare, och därefter köra med försiktighet till vagnhallarna.

Resenärerna hänvisades dels till ordinarie busslinjer, och dels till ersättningsbussar som det regionala kollektivtrafikbolaget Västtrafik satte in. Det var dock svårt att hitta tillgängliga bussförare i semestertid.

Klockan 13.35 var felet åtgärdat och spårvagnarna kunde börja rulla ut igen. Det beräknades dock ta ett par timmar att få igång all trafik som vanligt.

Orsaken till strömavbrottet på trafikledningscentralen är inte klarlagd.

– Vi måste titta på detta i en större utredning, säger Bernt-Erik Johansson.

"Extrem situation"

Det är mycket ovanligt att spårvagnarna i Göteborg drabbas av ett fel som är så omfattande att all trafik stoppas.

– Det är en extrem situation vi varit med om idag, säger Bernt-Erik Johansson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons