Annons

Totalrenovering minskar risken för ny infarkt

Forskning • Publicerad 11 september 2019
I drygt fyra av tio fall av akut hjärtinfarkt har patienten även andra förträngda kranskärl som kan orsaka en ny infarkt. Arkivbild.
I drygt fyra av tio fall av akut hjärtinfarkt har patienten även andra förträngda kranskärl som kan orsaka en ny infarkt. Arkivbild.Foto: Mons Brunius/TT

Patienter som vid en hjärtinfarkt även får andra förträngda kranskärl behandlade löper mindre risk att drabbas av en ny infarkt, rapporterar .

I drygt fyra av tio fall av akut hjärtinfarkt upptäcker man att patienten också har andra förträngda kranskärl. Det har länge diskuterats om man då ska behandla dem också.

Annons

Studien på runt 4 000 patienter från 31 länder visar att tre år efter behandlingen hade 7,8 procent av dem som fått andra kranskärl åtgärdade drabbats av en ny hjärtinfarkt, eller dött av hjärt- och kärlsjukdom. Siffran för gruppen som inte fått samma behandling var 10,5 procent.

– Den här studien kommer leda till att vi i större utsträckning kommer att erbjuda patienter en mer komplett behandling, en total renovering, av hjärtats blodkärl i samband med den akuta hjärtinfarkten, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons