Annons

Torskar visar om konstgjorda rev fungerar

Vetenskap • Publicerad 5 juni 2021
Forskare vid SLU har satt sändare på 17 torskar i Bohuslän för att få information om konstgjorda rev är en bra åtgärd. Arkivbild.
Forskare vid SLU har satt sändare på 17 torskar i Bohuslän för att få information om konstgjorda rev är en bra åtgärd. Arkivbild.Foto: Tryggve Karlsen/NTB Scanpix/TT

För en tid sedan sänktes 69 ihåliga betongblock ner i Byfjorden i Bohuslän, tänkta att fungera som konstgjorda rev. Förhoppningen är att skapa livliga ekosystem med mat för bland annat torskar och därmed öka beståndet.

Nu har forskare satt sändare på 17 infångade, och sedan utsläppta, torskar som skickar kontinuerlig information om var de befinner sig, rapporterar Vetenskapsradion. På sikt kan forskarna få reda på hur mycket fiskarna befinner sig vid reven och om dessa verkar vara en viktig åtgärd för att få torsken att trivas vid kusten.

– Vi vet inte ju inte exakt vad det är som har orsakat att torskbeståndet gått ner. Yrkesfiske och fiske i allmänhet är en bidragande orsak, men det är förmodligen en hel bunt med orsaker. Vi hoppas i det här projektet kunna få reda på lite mer, framför allt hur vi ska få torskbeståndet att återhämta sig, säger Maria Ovegård, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons