Annons

USA-topp i Sverige: Då kan Natoansökan godkännas

Den amerikanske toppolitikern Mitch McConnell har träffat statsminister Magdalena Andersson i Stockholm.
Han välkomnar en svensk ansökan till försvarsalliansen Nato.
Politik • Publicerad 16 maj 2022
Amerikanska senatorerna Susan Collins, John Cornyn, Mitch McConnell och John Barrasso mötte svenska medier på Grand Hôtel i Stockholm efter att ha träffat statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.
Amerikanska senatorerna Susan Collins, John Cornyn, Mitch McConnell och John Barrasso mötte svenska medier på Grand Hôtel i Stockholm efter att ha träffat statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Anders Wiklund/TT
Susan Collins, John Cornyn, Mitch McConnell och John Barrasso besökte Stockholm på söndagen.
Susan Collins, John Cornyn, Mitch McConnell och John Barrasso besökte Stockholm på söndagen.Foto: Anders Wiklund/TT

McConnell, som leder Republikanerna i USA:s senat, besökte på söndagen Sverige tillsammans med en kongressdelegation bestående av de republikanska senatorskollegerna Susan Collins, John Barrasso och John Cornyn.

Visiten sker samma dag som Socialdemokraterna sagt ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato.

Annons

Republikanerna träffade på söndagskvällen Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– I USA förväntar vi oss att det ska gå skyndsamt att godkänna ansökan till Nato. Vi hoppas kunna godkänna den innan augusti. Andra Natoländer kommer kanske kunna godkänna den snabbare, säger Mitch McConnell angående att en ansökan måste godkännas av samtliga Natoländer.

– Men vi är övertygade om att den kommer att godkännas med ett överväldigande stöd från båda partierna.

"För med sig enorm styrka"

Senatorerna uttalade sig för TT, SVT och TV4 på Grand Hôtel i Stockholm efter ministermötena, men tog inga frågor.

Collins säger att president Vladimir Putins invasion av Ukraina den 24 februari "förändrade världen", till den grad att Sverige och Finland nu är beredda att gå med i Nato.

– Vi välkomnar hjärtligt båda ländernas beslut att överväga medlemskap i Nato. De för med sig enorm styrka till Nato, inklusive väldigt kapabel militär, avancerad teknologi och kunskap om Ryssland, säger hon och framhåller att mötena i Stockholm gått bra.

– Ironin är att Putins brutala invasion av Ukraina har medfört helt motsatt resultat än vad han velat. Det har stärkt banden mellan världens demokratier, vilket Sveriges nära förestående beslut är ett tecken på.

Magdalena Andersson skriver på Twitter att det transatlantiska samarbetet och Sveriges säkerhetspolitiska val diskuterades på mötet med senatorerna och att bandet mellan länderna är "starkt och bestående".

Även USA:s ambassadör i Sverige, Erik D Ramanathan, deltog.

"Ett enormt misstag"

Förutom statsministern och försvarsministern träffade senatorerna politiker i försvarsutskottet och utrikesutskottet.

Annons

Barrasso konstaterar att Putin "underskattat beslutsamheten hos det ukrainska folket" och "överskattat kapaciteten hos sina egna styrkor och vapen".

Cornyn i sin tur säger att han anser att Putin gjort "ett enormt misstag" genom den fullskaliga invasionen av Ukraina.

– I stället för att försvaga Europa och försvaga Nato, kommer herr Putin i långa loppet ha haft en stärkande effekt, säger han.

Träffade Zelenskyj

De fyra republikanerna stannade till i Stockholm efter att ha varit i Ukrainas huvudstad Kiev i lördags.

– Vi fick chansen att träffa president Zelenskyj. I veckan kommer USA:s senat godkänna ett stödpaket värt 40 miljarder dollar, som redan passerat representanthuset, för att hjälpa ansträngningarna mot ryssarna i Ukraina, säger McConnell.

Republikanerna träffar på måndag Finlands president Sauli Niinistö i Helsingfors. Syftet är att diskutera landets säkerhetspolitik, Nato och kriget i Ukraina.

Zelenskyj kallade i ett inlägg på Instagram den republikanska påhälsningen i Kiev för "en stark signal" om det odelade amerikanska stödet till ukrainarnas kamp.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och presidenthustrun Jill Biden besökte Ukraina tidigare i maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons